Przepyszne ciasteczka owsiane napakowane bakaliami. Proste i szybkie
Pyszne i chrupiące ciasteczka owsiane. Na dodatek pięknie pachną i są bardzo sycące. idealne na drugie śniadanie, piknik lub wycieczkę. Do ich przygotowania można użyć dowolnych bakalii. Ciastka są proste i szybkie w przygotowaniu. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
Ciasto – składniki na około 22 duże ciastka:
- 220 g miękkiego masła
- 180 cukru (użyłam ciemnego cukru, można użyć dowolnego)
- 2 duże jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można użyć cukru z wanilią lub cukru wanilinowego)
- 300 g mąki pszennej (użyłam mąki chlebowej typ 750, można użyć innej mąki pszennej np. 550, 650)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 200 g płatków owsianych zwykłych/górskich
- 90 g wiórków kokosowych
- 150 g rodzynek (można użyć innych bakalii)
- 150 g orzechów włoskich
- 100 g pokrojonych śliwek suszonych (można użyć innych bakalii)
Podprażymy orzechy:
- Orzechy przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec w temperaturze 180 st. C na funkcji góra-dół przez około 6 minut. Prażyłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
- Orzechy po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
- Ostudzone orzechy grubo posiekać.
Ciasto:
- Miękkie masło przełożyć do miski, dodać cukier i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
- Dodać wanilię, wymieszać.
- Do mąki dodać proszek do pieczenia, sól i wymieszać krótko łyżką.
- Przygotowaną mąkę dodać do maślanej masy i wymieszać mikserem na gładkie, dość gęste ciasto.
- Do ciasta dodać wszystkie bakalie (również uprażone orzechy) i płatki owsiane, wymieszać szpatułką lub rękoma.
- Z ciasta formować w rękach kulki (ja robiłam duże kulki, bo chciałam mieć duże ciastka), układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać. Między ciastkami należy zachować odstępy.
- Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. C na funkcji góra-dół przez około 15-17 minut (zależy od wielkości ciastek). Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
- Po wyjęciu z piekarnika ciastka pozostawić na blaszce na około 10 minut, dopiero po tym czasie przenosić je z blaszki (jak ciastka ostygną to stwardnieją).
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze