Trwa ładowanie...
dk65ai2
11-08-2020 09:49

Przepyszne ciasteczka owsiane napakowane bakaliami. Proste i szybkie

Przepis

Pyszne i chrupiące ciasteczka owsiane. Na dodatek pięknie pachną i są bardzo sycące. idealne na drugie śniadanie, piknik lub wycieczkę. Do ich przygotowania można użyć dowolnych bakalii. Ciastka są proste i szybkie w przygotowaniu. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

dk65ai2
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki

Ciasto – składniki na około 22 duże ciastka:

  • 220 g miękkiego masła
  • 180 cukru (użyłam ciemnego cukru, można użyć dowolnego)
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można użyć cukru z wanilią lub cukru wanilinowego)
  • 300 g mąki pszennej (użyłam mąki chlebowej typ 750, można użyć innej mąki pszennej np. 550, 650)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 g płatków owsianych zwykłych/górskich
  • 90 g wiórków kokosowych
  • 150 g rodzynek (można użyć innych bakalii)
  • 150 g orzechów włoskich
  • 100 g pokrojonych śliwek suszonych (można użyć innych bakalii)
Przepis

Podprażymy orzechy:

  • Orzechy przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Piec w temperaturze 180 st. C na funkcji góra-dół przez około 6 minut. Prażyłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
  • Orzechy po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
  • Ostudzone orzechy grubo posiekać.

Ciasto:

  • Miękkie masło przełożyć do miski, dodać cukier i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
  • Dodać wanilię, wymieszać.
  • Do mąki dodać proszek do pieczenia, sól i wymieszać krótko łyżką.
  • Przygotowaną mąkę dodać do maślanej masy i wymieszać mikserem na gładkie, dość gęste ciasto.
  • Do ciasta dodać wszystkie bakalie (również uprażone orzechy) i płatki owsiane, wymieszać szpatułką lub rękoma.
  • Z ciasta formować w rękach kulki (ja robiłam duże kulki, bo chciałam mieć duże ciastka), układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać. Między ciastkami należy zachować odstępy.
  • Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. C na funkcji góra-dół przez około 15-17 minut (zależy od wielkości ciastek). Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
  • Po wyjęciu z piekarnika ciastka pozostawić na blaszce na około 10 minut, dopiero po tym czasie przenosić je z blaszki (jak ciastka ostygną to stwardnieją).
Przepyszne ciasteczka owsiane napakowane bakaliami. Proste i szybkie
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dk65ai2
dk65ai2
dk65ai2
dk65ai2
Więcej tematów
dk65ai2

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj