Prosty i efektowny deser nie tylko dla dzieci. Jabłka w toffi
Jabłka zawierają dużo witamin i wartości odżywczych. Znajdziemy w nich witaminy C, E, K oraz beta-karoten. Warto spróbować je także w mniej tradycyjnej wersji, np. maczanej w toffi.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 8 jabłek
- 400 g brązowego cukru
- 100 ml wody
- orzeszki ziemne (opcjonalnie)
- patyczki do szaszłyków
Przygotowywanie jabłek należy rozpocząć od usunięcia skórek. Najprościej zrobić to poprzez umieszczenie owoców we wrzątku – skórka wtedy sama odejdzie. Następnie usuwamy łodygę i wbijamy w środek patyczek od szaszłyka.
Do garnka wsypujemy cukier i wodę, gotujemy aż do uzyskania jednolitej masy.
Następnie działamy bardzo szybko, po to, aby masa nie stwardniała. Jabłka maczamy w toffi i możemy udekorować je np. orzeszkami.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze