Trwa ładowanie...
dr7edtq

Toffi

123
Źródło: 123

Toffi to gęsta, słodka dosyć twarda masa, sporządzana z cukru i masła. Niektórzy mówią, że kolorem i smakiem przypomina nieco miód. Występują różne odmiany toffi, a w wielu krajach masę o tym składzie nazywa się zwyczajowo inaczej.

Toffi mogą mieć różną twardość, ale odpowiednią ich konsystencję uzyskuje się przez podgrzewanie i mieszanie masy w odpowiednio wysokiej temperaturze.

Toffi uzyskuje się podobnie do karmelu, jednak nie są to identyczne produkty. W obu przypadkach bardzo ważne jest mieszanie – trzeba pilnować, aby słodka masa się nie przypaliła. Karmel robi się z samego cukru i soku z cytryny, a tofii to karmel najczęściej wymieszany ze śmietaną, mlekiem, bądź jogurtem.
Trochę podobny do toffi jest kajmak – masa otrzymywana z mleka gotowanego do zgęstnienia z cukrem i nieraz z dodatkiem kawy, czekolady czy kakao a następnie ucierana z masłem, śmietaną czy żółtkiem. Wszystkie trzy masy łączy podobny sposób przygotowania oraz użycia – do cukierków i słodyczy, różnią się jednak dość wyraźnie składem i zapewne kalorycznością.

Z masy toffi przygotowuje się przede wszystkim słodkie cukierki, ale można użyć masy do wykańczania wielu innych deserów. Jest proste, pyszne i przydatne do wielu dań, deserów i ciast. Toffi jest uniwersalne. Na ciepło, na zimno, jako sos do lodów.

Toffi jest bardzo kaloryczne. 100 g produktu zawiera 540 kcal. Jego głównymi składnikami są cukry oraz tłuszcz. Chociaż toffi nie należy do najzdrowszych smakołyków, spożywane od czasu do czasu w rozsądnych ilościach nikomu nie zaszkodzi.

W krajach anglojęzycznych odmianą toffi jest butterscotch. W Szwecji znane jest knäck, toffi tradycyjnie przygotowywane na Boże Narodzenie. W Rosji cukierki toffi są popularne pod nazwą irysy i wytwarzane w różnych odmianach: z polewą czekoladową, makiem, orzechami lub owocowe.

Nazwy używa się też dla cukierków wytwarzanych z masy toffi z dodatkiem różnych aromatów, orzechów i innych dodatków.

dr7edtq
dr7edtq
dr7edtq
Więcej tematów
dr7edtq

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj