Proste ciasto z dżemem i kruszonką
Wszyscy lubią proste rozwiązania w kuchni. Właśnie takie jest to ciasto z dżemem – szybkie i łatwe w przygotowaniu, a potrzebne składniki na pewno masz w swoich kuchennych szafkach i lodówce. Tym bardziej że sezon na truskawki powoli się kończy, więc z pewnością znajdzie się gdzieś w twojej kuchni słoiczek z truskawkowym dżemem.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
Na ciasto:
- 6 jaj,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego,
- 2 szklanki mąki,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- słoiczek dżemu truskawkowego.
Na kruszonkę:
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej,
- 125 g zimnego masła,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 żółtka.
Przygotowywanie ciasta zacznij od kruszonki. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej przez sito, dodaj masło, a następnie posiekaj je nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodaj żółtka, cukier i szybko zagnieść ciasto. Jeśli będzie zbyt sypkie, dodaj 1 - 2 łyżki zimnej wody. Zawiń je w folię spożywczą i wstaw do zamrażarki.
Teraz czas na ciasto. Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli. Kiedy piana jest prawie gotowa, zacznij stopniowo dodawać cukier. Teraz, cały czas mieszając, dodaj żółtka i olej. Na koniec partiami wsypuj przesianą mąkę i wszystko dokładnie wymieszaj. Gotowe ciasto wlej do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia formy. Dodaj dżem, a na wierzch zetrzyj na tarce wyjęte z zamrażalnika kruche ciasto. Formę do pieczenia staw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 45-50 minut.
Zobacz także wideo: Przepis na babeczki z owocami sezonowymi według przepisu z 1895 roku
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze