Trwa ładowanie...
d4gms37
28-09-2022 08:47

Placuszki z dyni. Rumiane, chrupiące i pyszne

Przepis

Dynia to niekwestionowana królowa jesiennej kuchni. W sezonie jest bardzo tania, łatwo dostępna i smaczna. Wśród wielu odmian, każdy z nas na pewno znajdzie swoją ulubioną. My szczególnie polecamy dynię piżmową lub hokkaido. Wyczarujemy z nich pyszne zupy, gulasze czy placuszki.

d4gms37
1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 25 dkg obranej z pestek i skóry dyni
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oleju
  • zielenina
Przepis
  • Dynie rozdrobnić, gotować na parze aż zmięknie. Przetrzeć przez sito. Dodać jajko, cukier i mąkę, szczyptę soli. Dokładnie wyrobić powstałe ciasto.
  • Formować w walec. Nożem pociąć na około 20 plastrów.
  • Formować z ciasta owalne placuszki.
  • Smażyć na oleju z każdej strony, aż pięknie się ze złocą. Udekorować zieleniną, podawać na ciepło.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Placuszki z dyni. Rumiane, chrupiące i pyszne
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4gms37
d4gms37
d4gms37
d4gms37
Więcej tematów
d4gms37