Pieczone filety z kurczaka z warzywami i z żółtym ryżem
Soczyste i aromatyczne mięso sprawdzi się na rodzinny obiad. Do tego ryż z kurkumą i ulubione warzywa Szybko, prosto i smacznie. Więcej pyszności znajdziecie na blogu "Moniki Smakołyki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- ok. 5 filetów z kurczaka
- 4 średnie marchewki
- 3 białe cebule
- 1 łyżeczka przyprawy z chili
- 1 łyżeczka suszonego koperku
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka sosu ciemnego sojowego
Ponadto:
- ok. 500 g ryżu jaśminowego
- 1 kłącze kurkumy ok. 3-4 cm
- sól
- brukselka
- cukier
- zielona pietruszka
- chili suszone mielone
Marchew obieramy i jeśli jest duża to przekrawamy po długości, a następnie na 2-3 części, obraną cebulę kroimy na ósemki. Filety z kurczaka przekładamy do rękawa do pieczenia (zawiązany jeden koniec), dodajemy marchewkę i cebulę. Mieszamy przyprawy, wsypujemy do mięsa. Dolewamy olej rzepakowy, sos sojowy i całość dokładnie mieszamy, rękaw związujemy. Odstawiamy na ok 1-2 godz w chłodne miejsce.
Piekarnik nastawiamy na 200°C, mieso w rękawie przekładamy na blachę od piekarnika i pieczemy ok. 30- 40 min. W garnku zagotowujemy wodę na ryż z dodatkiem startej na grubej tarce (lub pokrojonej w drobną kostkę) kurkumę. Dodajemy do wody i gotujemy ok. 10 min. Wodę lekko solimy i gotujemy w niej ryż. Brukselkę gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Filety z kurczaka, warzywa wyjmujemy z rękawa, sos zlewamy i dodajemy do ryżu. Danie dla całej rodziny jest gotowe, wystarczy ryż podać z mięsem, warzywami oprószyć mielonymi płatkami chili i dodać zielonej pietruszki.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze