Majeranek - właściwości i wykorzystanie w kuchni

Uznawany w starożytności za symbol miłości i szczęścia majeranek, stanowi dziś jedną z najpopularniejszych w Europie przypraw. Dzięki niej wiele ciężkostrawnych dań przybiera dużo łagodniejszego i delikatniejszego charakteru. Zastosowanie majeranku nie kończy się jednak na kuchni – ziele to skutecznie zwalcza wiele różnych dolegliwości, szczególnie związanych z układem pokarmowym. Jakie inne tajemnice skrywa ta aromatyczna i smakowita przyprawa? Poznaj wszystkie właściwości majeranku!

Majeranek - właściwości i wykorzystanie w kuchni
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
5

Majeranek jest bardzo blisko spokrewniony z oregano. Z tego też względu bardzo często myli się ze sobą te przyprawy, choć różnią się one od siebie smakiem oraz zapachem. W czasach Cesarstwa Rzymskiego roślina uważana była za symbol miłości i używano jej nawet jako afrodyzjaku. W średniowieczu natomiast zielem dekorowano stroje biesiadników weselnych, by zapewnić młodej parze szczęście na nowej drodze życia. Przez pewien czas majerankiem przyprawiano również piwo, do momentu aż nie zaczęto w tym celu wykorzystywać używanego do dziś chmielu. Obecnie liście majeranku stanowią jeden z najpowszechniej używanych na świecie dodatków do wielu potraw. Roślina ta zdradza też liczna właściwości lecznicze.

Majeranek – ogólna charakterystyka

Przyprawę znaną nam jako majeranek uzyskuje się z liści lebiodki majeranek (łac. Origanum majorana) – rośliny z rodziny jasnotowatych, porastającej dziko tereny Cypru oraz Turcji. Uprawy zioła spotkać można w wielu zakątach świata, w tym także w Polsce. Roślina preferuje nasłonecznione stanowiska z żyzną i wilgotną glebą. Nasiona majeranku nie należy zakopywać zbyt głęboko, ponieważ delikatne kiełki nie będą w stanie przebić się przez zbyt grubą warstwę ziemi. Ziele jest łatwe w utrzymaniu i nie wymaga szczególnej pielęgnacji. Warto jednak uchronić je przed niskimi temperaturami, ponieważ nie zalicza się do roślin mrozoodpornych.

Majeranek nie osiąga dużych rozmiarów – roślina rozrasta się do maksymalnie 50 centymetrów wysokości. Jej łodygi rosną dość gęsto i w całości pokryte są drobnymi jasnozielonymi listkami. Niewielkich rozmiarów kwiaty o barwie białej lub różowej kwitną od lipca aż do pierwszych jesiennych przymrozków. Ziele rodzi również beżowe owoce o charakterystycznym aromacie.

Zastosowanie majeranku w kuchni

W sztuce kulinarnej wykorzystuje się zarówno świeże, jak i wysuszone liście majeranku. Przyprawa ta idealnie nadaje się do wielu rodzajów dań, szczególnie tych znanych jako ciężkostrawne. Ziele z pewnością warto dodać do potraw, które bazują na tłustych mięsach. Przykładem jest chociażby prawdziwa wojskowa grochówka, gotowana na kiełbasie oraz boczku. Przyprawa nada również delikatności innym zupom – np. fasolowej, żurkowi, pomidorowej czy kremowi z soczewicy. Oprócz tego ziele dodaje się do rozmaitych sosów. Szczególnie dobrze komponuje się ona z potrawami pomidorowymi (dlatego też znajduje często zastosowanie w kuchni włoskiej). Majerankiem dobrze jest również urozmaicić smak i aromat dań rybnych, potraw opartych na kapuście (np. bigosu), pasztetów, dresingów, sałatek czy nawet zwykłych ziemniaków. Często można spotkać się z określeniem majeranku jako „kiełbasianego zioła”. Roślina ta doskonale ubarwia smak domowych kiełbas i często dodawana
jest do tego typu wyrobów. Oprócz tego świetnie komponuje się z cielęciną, jagnięciną oraz drobiem.

Do czego warto dodać majeranku?

• Grochówka
• Zupa fasolowa
Duszona kapusta
• Żurek
• Zupa pomidorowa
Pizza
• Sos bolognese
• Domowa kiełbasa
• Fasolka po bretońsku
• Gulasz paprykowy
• Grillowana karkówka

Właściwości lecznicze majeranku

Majeranek może okazać się pomocny przy różnych dolegliwościach. Przede wszystkim poprawia on pracę układu trawiennego, dlatego zaleca się stosowanie ziela przy nieżycie żołądka, niestrawności i innych podobnych stanach chorobowych. Majeranek pobudza odpowiednie narządy do produkcji soku trawiennego, a także wpływa na prawidłową perystaltykę jelit. Oprócz tego roślinę warto wykorzystać przy przeziębieniu – napar z majeranku skutecznie rozgrzewa organizm oraz działa przeciwzapalnie. Roślina stanowi również cenny środek do walki z uciążliwym katarem. Dodatkowo ziele zaleca się przy bólach głowy, problemach z krążeniem oraz zapaleniu zatok.

Majeranek posiada oczywiście olejek eteryczny. Jego zawartość szacuje się od 0,5 do 3,5%. Olejek ten bogaty jest między innymi w borneol, terpineol, terpinen, terpinenol, alkohole i związki garbnikowe.

Czy wiesz, że…?

Majeranek znajduje również zastosowanie w przemyśle kosmetycznym – olejki zapachowe wykorzystuje się chociażby do produkcji perfum.

Wojciech Chentkiewicz

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Cukrzycy powinni kupować na potęgę. Pomoże obniżyć cukier i wzmocnić odporność
Cukrzycy powinni kupować na potęgę. Pomoże obniżyć cukier i wzmocnić odporność
Bez buraczków i ogórków. Ten hiszpański chłodnik będzie hitem lata
Bez buraczków i ogórków. Ten hiszpański chłodnik będzie hitem lata
Większość osób robi to za rzadko. Oto kiedy naprawdę trzeba wymienić gąbkę
Większość osób robi to za rzadko. Oto kiedy naprawdę trzeba wymienić gąbkę
W PRL-u zajadaliśmy prosto z krzaczka. Dziś dzieci raczej za nim nie przepadają, a to pyszny i zdrowy owoc
W PRL-u zajadaliśmy prosto z krzaczka. Dziś dzieci raczej za nim nie przepadają, a to pyszny i zdrowy owoc