Majeranek - właściwości i wykorzystanie w kuchni

Uznawany w starożytności za symbol miłości i szczęścia majeranek, stanowi dziś jedną z najpopularniejszych w Europie przypraw. Dzięki niej wiele ciężkostrawnych dań przybiera dużo łagodniejszego i delikatniejszego charakteru. Zastosowanie majeranku nie kończy się jednak na kuchni – ziele to skutecznie zwalcza wiele różnych dolegliwości, szczególnie związanych z układem pokarmowym. Jakie inne tajemnice skrywa ta aromatyczna i smakowita przyprawa? Poznaj wszystkie właściwości majeranku!

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Majeranek jest bardzo blisko spokrewniony z oregano. Z tego też względu bardzo często myli się ze sobą te przyprawy, choć różnią się one od siebie smakiem oraz zapachem. W czasach Cesarstwa Rzymskiego roślina uważana była za symbol miłości i używano jej nawet jako afrodyzjaku. W średniowieczu natomiast zielem dekorowano stroje biesiadników weselnych, by zapewnić młodej parze szczęście na nowej drodze życia. Przez pewien czas majerankiem przyprawiano również piwo, do momentu aż nie zaczęto w tym celu wykorzystywać używanego do dziś chmielu. Obecnie liście majeranku stanowią jeden z najpowszechniej używanych na świecie dodatków do wielu potraw. Roślina ta zdradza też liczna właściwości lecznicze.

Majeranek – ogólna charakterystyka

Przyprawę znaną nam jako majeranek uzyskuje się z liści lebiodki majeranek (łac. Origanum majorana) – rośliny z rodziny jasnotowatych, porastającej dziko tereny Cypru oraz Turcji. Uprawy zioła spotkać można w wielu zakątach świata, w tym także w Polsce. Roślina preferuje nasłonecznione stanowiska z żyzną i wilgotną glebą. Nasiona majeranku nie należy zakopywać zbyt głęboko, ponieważ delikatne kiełki nie będą w stanie przebić się przez zbyt grubą warstwę ziemi. Ziele jest łatwe w utrzymaniu i nie wymaga szczególnej pielęgnacji. Warto jednak uchronić je przed niskimi temperaturami, ponieważ nie zalicza się do roślin mrozoodpornych.

Majeranek nie osiąga dużych rozmiarów – roślina rozrasta się do maksymalnie 50 centymetrów wysokości. Jej łodygi rosną dość gęsto i w całości pokryte są drobnymi jasnozielonymi listkami. Niewielkich rozmiarów kwiaty o barwie białej lub różowej kwitną od lipca aż do pierwszych jesiennych przymrozków. Ziele rodzi również beżowe owoce o charakterystycznym aromacie.

Zastosowanie majeranku w kuchni

W sztuce kulinarnej wykorzystuje się zarówno świeże, jak i wysuszone liście majeranku. Przyprawa ta idealnie nadaje się do wielu rodzajów dań, szczególnie tych znanych jako ciężkostrawne. Ziele z pewnością warto dodać do potraw, które bazują na tłustych mięsach. Przykładem jest chociażby prawdziwa wojskowa grochówka, gotowana na kiełbasie oraz boczku. Przyprawa nada również delikatności innym zupom – np. fasolowej, żurkowi, pomidorowej czy kremowi z soczewicy. Oprócz tego ziele dodaje się do rozmaitych sosów. Szczególnie dobrze komponuje się ona z potrawami pomidorowymi (dlatego też znajduje często zastosowanie w kuchni włoskiej). Majerankiem dobrze jest również urozmaicić smak i aromat dań rybnych, potraw opartych na kapuście (np. bigosu), pasztetów, dresingów, sałatek czy nawet zwykłych ziemniaków. Często można spotkać się z określeniem majeranku jako „kiełbasianego zioła”. Roślina ta doskonale ubarwia smak domowych kiełbas i często dodawana
jest do tego typu wyrobów. Oprócz tego świetnie komponuje się z cielęciną, jagnięciną oraz drobiem.

Do czego warto dodać majeranku?

• Grochówka
• Zupa fasolowa
Duszona kapusta
• Żurek
• Zupa pomidorowa
Pizza
• Sos bolognese
• Domowa kiełbasa
• Fasolka po bretońsku
• Gulasz paprykowy
• Grillowana karkówka

Właściwości lecznicze majeranku

Majeranek może okazać się pomocny przy różnych dolegliwościach. Przede wszystkim poprawia on pracę układu trawiennego, dlatego zaleca się stosowanie ziela przy nieżycie żołądka, niestrawności i innych podobnych stanach chorobowych. Majeranek pobudza odpowiednie narządy do produkcji soku trawiennego, a także wpływa na prawidłową perystaltykę jelit. Oprócz tego roślinę warto wykorzystać przy przeziębieniu – napar z majeranku skutecznie rozgrzewa organizm oraz działa przeciwzapalnie. Roślina stanowi również cenny środek do walki z uciążliwym katarem. Dodatkowo ziele zaleca się przy bólach głowy, problemach z krążeniem oraz zapaleniu zatok.

Majeranek posiada oczywiście olejek eteryczny. Jego zawartość szacuje się od 0,5 do 3,5%. Olejek ten bogaty jest między innymi w borneol, terpineol, terpinen, terpinenol, alkohole i związki garbnikowe.

Czy wiesz, że…?

Majeranek znajduje również zastosowanie w przemyśle kosmetycznym – olejki zapachowe wykorzystuje się chociażby do produkcji perfum.

Wojciech Chentkiewicz

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Lubisz ketchup? Niektóre produkty nadają się tylko do wyrzucenia
Lubisz ketchup? Niektóre produkty nadają się tylko do wyrzucenia
Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Idealny deser na słodkie zachcianki. Bez wyrzutów sumienia
Idealny deser na słodkie zachcianki. Bez wyrzutów sumienia