Majeranek - właściwości i wykorzystanie w kuchni

Uznawany w starożytności za symbol miłości i szczęścia majeranek, stanowi dziś jedną z najpopularniejszych w Europie przypraw. Dzięki niej wiele ciężkostrawnych dań przybiera dużo łagodniejszego i delikatniejszego charakteru. Zastosowanie majeranku nie kończy się jednak na kuchni – ziele to skutecznie zwalcza wiele różnych dolegliwości, szczególnie związanych z układem pokarmowym. Jakie inne tajemnice skrywa ta aromatyczna i smakowita przyprawa? Poznaj wszystkie właściwości majeranku!

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Majeranek jest bardzo blisko spokrewniony z oregano. Z tego też względu bardzo często myli się ze sobą te przyprawy, choć różnią się one od siebie smakiem oraz zapachem. W czasach Cesarstwa Rzymskiego roślina uważana była za symbol miłości i używano jej nawet jako afrodyzjaku. W średniowieczu natomiast zielem dekorowano stroje biesiadników weselnych, by zapewnić młodej parze szczęście na nowej drodze życia. Przez pewien czas majerankiem przyprawiano również piwo, do momentu aż nie zaczęto w tym celu wykorzystywać używanego do dziś chmielu. Obecnie liście majeranku stanowią jeden z najpowszechniej używanych na świecie dodatków do wielu potraw. Roślina ta zdradza też liczna właściwości lecznicze.

Majeranek – ogólna charakterystyka

Przyprawę znaną nam jako majeranek uzyskuje się z liści lebiodki majeranek (łac. Origanum majorana) – rośliny z rodziny jasnotowatych, porastającej dziko tereny Cypru oraz Turcji. Uprawy zioła spotkać można w wielu zakątach świata, w tym także w Polsce. Roślina preferuje nasłonecznione stanowiska z żyzną i wilgotną glebą. Nasiona majeranku nie należy zakopywać zbyt głęboko, ponieważ delikatne kiełki nie będą w stanie przebić się przez zbyt grubą warstwę ziemi. Ziele jest łatwe w utrzymaniu i nie wymaga szczególnej pielęgnacji. Warto jednak uchronić je przed niskimi temperaturami, ponieważ nie zalicza się do roślin mrozoodpornych.

Majeranek nie osiąga dużych rozmiarów – roślina rozrasta się do maksymalnie 50 centymetrów wysokości. Jej łodygi rosną dość gęsto i w całości pokryte są drobnymi jasnozielonymi listkami. Niewielkich rozmiarów kwiaty o barwie białej lub różowej kwitną od lipca aż do pierwszych jesiennych przymrozków. Ziele rodzi również beżowe owoce o charakterystycznym aromacie.

Zastosowanie majeranku w kuchni

W sztuce kulinarnej wykorzystuje się zarówno świeże, jak i wysuszone liście majeranku. Przyprawa ta idealnie nadaje się do wielu rodzajów dań, szczególnie tych znanych jako ciężkostrawne. Ziele z pewnością warto dodać do potraw, które bazują na tłustych mięsach. Przykładem jest chociażby prawdziwa wojskowa grochówka, gotowana na kiełbasie oraz boczku. Przyprawa nada również delikatności innym zupom – np. fasolowej, żurkowi, pomidorowej czy kremowi z soczewicy. Oprócz tego ziele dodaje się do rozmaitych sosów. Szczególnie dobrze komponuje się ona z potrawami pomidorowymi (dlatego też znajduje często zastosowanie w kuchni włoskiej). Majerankiem dobrze jest również urozmaicić smak i aromat dań rybnych, potraw opartych na kapuście (np. bigosu), pasztetów, dresingów, sałatek czy nawet zwykłych ziemniaków. Często można spotkać się z określeniem majeranku jako „kiełbasianego zioła”. Roślina ta doskonale ubarwia smak domowych kiełbas i często dodawana
jest do tego typu wyrobów. Oprócz tego świetnie komponuje się z cielęciną, jagnięciną oraz drobiem.

Do czego warto dodać majeranku?

• Grochówka
• Zupa fasolowa
Duszona kapusta
• Żurek
• Zupa pomidorowa
Pizza
• Sos bolognese
• Domowa kiełbasa
• Fasolka po bretońsku
• Gulasz paprykowy
• Grillowana karkówka

Właściwości lecznicze majeranku

Majeranek może okazać się pomocny przy różnych dolegliwościach. Przede wszystkim poprawia on pracę układu trawiennego, dlatego zaleca się stosowanie ziela przy nieżycie żołądka, niestrawności i innych podobnych stanach chorobowych. Majeranek pobudza odpowiednie narządy do produkcji soku trawiennego, a także wpływa na prawidłową perystaltykę jelit. Oprócz tego roślinę warto wykorzystać przy przeziębieniu – napar z majeranku skutecznie rozgrzewa organizm oraz działa przeciwzapalnie. Roślina stanowi również cenny środek do walki z uciążliwym katarem. Dodatkowo ziele zaleca się przy bólach głowy, problemach z krążeniem oraz zapaleniu zatok.

Majeranek posiada oczywiście olejek eteryczny. Jego zawartość szacuje się od 0,5 do 3,5%. Olejek ten bogaty jest między innymi w borneol, terpineol, terpinen, terpinenol, alkohole i związki garbnikowe.

Czy wiesz, że…?

Majeranek znajduje również zastosowanie w przemyśle kosmetycznym – olejki zapachowe wykorzystuje się chociażby do produkcji perfum.

Wojciech Chentkiewicz

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Nawet doświadczone panie domu nie mają pewności. Uszka mrozić surowe czy ugotowane?
Nawet doświadczone panie domu nie mają pewności. Uszka mrozić surowe czy ugotowane?
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇