Pierś kurczaka nadziewana szpinakiem. Rodzina poprosi o dokładkę
Piersi z kurczaka można przygotować na tysiąc różnych sposobów i za każdym razem smakuje doskonale. Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula", proponuje filety nadziewane szpinakowym farszem. Tak przygotowane mięso posmakuje nawet niejadkom.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 2 podwójne piersi kurczaka
- 1 paczka szpinaku baby
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- słodka papryka
- 5 serków topionych (trójkątnych)
Sałatka:
- pół paczki szpinaku
- kilka suszonych pomidorów w oleju
- ok. 50 g sera feta
- garść uprażonego słonecznika
Szpinak umyć, posiekać i podsmażyć na patelni, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy i serki topione. Mieszać i smażyć do rozpuszczenia serków.
Piersi umyć, oczyścić i naciąć w połowie. Oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką. Faszerować szpinakiem. Ja dodatkowo zabezpieczyłam brzegi wykałaczką, żeby farsz nie wypłynął. Piersi usmażyć na patelni w papirusie z ziołami prowansalskimi.
Szpinak umyć i wysuszyć, dodać pokrojone w kostkę suszone pomidory oraz ser feta i kilka łyżeczek oliwy z pomidorów - delikatnie wymieszać. Na końcu posypać ziarnami słonecznika.
Zobacz też przepis na sałatkę gyros
src="https://d.wpimg.pl/48002593-294060670/salatka.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze