Pieczeń z indyka z morelami i orzechami
Faszerowana pierś z indyka z dodatkiem orzechów włoskich i moreli to doskonała propozycja na niedzielny obiad. Pierś z indyka ma delikatny smak, który świetnie komponuje się z majonezowym sosem. Zapraszam do wypróbowania przepisu.
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- pierś indyka
- garść moreli suszonych
- garść orzechów włoskich
- sok z ½ cytryny
- sól
- pieprz
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka masła klarowanego
- tymianek do dekoracji
SOS MAJONEZOWY:
- 2 cebule
- 2 jabłka
- 1 szklanka majonezu
Przepis
W mięsie zrobić nacięcie – w ten sposób, by powstała kieszeń. Do miski wrzucić suszone morele i lekko posiekane orzechy. Skropić sokiem z cytryny. Wymieszać i włożyć do kieszonki. Zasznurować podobnie jak szynkę. Jeśli nie uda się wyciąć kieszeni, to farsz można nałożyć na filet, następnie złożyć i zasznurować. Oprószyć solą i pieprzem.
Przepis
Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać musztardę. Wymieszać i posmarować mięso. Posypać majerankiem. Przełożyć do rękawa do pieczenia. Do środka dać masło. Spiąć i na 45 minut wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Po tym czasie naciąć woreczek i rumienić przez 10-15 minut.
Przepis
Cebule pokroić w piórka, przełożyć na sito i sparzyć we wrzątku. Przestudzić. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z cebulą. Dodać majonez. Przełożyć na półmisek. Na sosie ułożyć pieczeń z indyka.
Udekorować świeżym tymiankiem.