Trwa ładowanie...
ycipk-3scp8b
ycipk-3scp8b

Pieczeń z indyka z morelami i orzechami

Przepis

Faszerowana pierś z indyka z dodatkiem orzechów włoskich i moreli to doskonała propozycja na niedzielny obiad. Pierś z indyka ma delikatny smak, który świetnie komponuje się z majonezowym sosem. Zapraszam do wypróbowania przepisu.

Trwa ładowanie...
ycipk-3scp8b
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Pieczeń z indyka z morelami i orzechami
Archiwum prywatne
Składniki
  • pierś indyka
  • garść moreli suszonych
  • garść orzechów włoskich
  • sok z ½ cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • tymianek do dekoracji

SOS MAJONEZOWY:

  • 2 cebule
  • 2 jabłka
  • 1 szklanka majonezu
Przepis

W mięsie zrobić nacięcie – w ten sposób, by powstała kieszeń. Do miski wrzucić suszone morele i lekko posiekane orzechy. Skropić sokiem z cytryny. Wymieszać i włożyć do kieszonki. Zasznurować podobnie jak szynkę. Jeśli nie uda się wyciąć kieszeni, to farsz można nałożyć na filet, następnie złożyć i zasznurować. Oprószyć solą i pieprzem.

Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać musztardę. Wymieszać i posmarować mięso. Posypać majerankiem. Przełożyć do rękawa do pieczenia. Do środka dać masło. Spiąć i na 45 minut wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Po tym czasie naciąć woreczek i rumienić przez 10-15 minut.

Cebule pokroić w piórka, przełożyć na sito i sparzyć we wrzątku. Przestudzić. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z cebulą. Dodać majonez. Przełożyć na półmisek. Na sosie ułożyć pieczeń z indyka.
Udekorować świeżym tymiankiem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pieczeń z indyka z morelami i orzechami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
ycipk-3scp8b
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-3scp8b
ycipk-3scp8b
ycipk-3scp8b
ycipk-3scp8b
ycipk-3scp8b