Pieczeń z indyka z morelami i orzechami

Faszerowana pierś z indyka z dodatkiem orzechów włoskich i moreli to doskonała propozycja na niedzielny obiad. Pierś z indyka ma delikatny smak, który świetnie komponuje się z majonezowym sosem. Zapraszam do wypróbowania przepisu.

Pieczeń z indyka z morelami i orzechamiPieczeń z indyka z morelami i orzechami
Ewa Wachowicz

Składniki

  • pierś indyka
  • garść moreli suszonych
  • garść orzechów włoskich
  • sok z ½ cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • tymianek do dekoracji

SOS MAJONEZOWY:

  • 2 cebule
  • 2 jabłka
  • 1 szklanka majonezu

Przepis

W mięsie zrobić nacięcie – w ten sposób, by powstała kieszeń. Do miski wrzucić suszone morele i lekko posiekane orzechy. Skropić sokiem z cytryny. Wymieszać i włożyć do kieszonki. Zasznurować podobnie jak szynkę. Jeśli nie uda się wyciąć kieszeni, to farsz można nałożyć na filet, następnie złożyć i zasznurować. Oprószyć solą i pieprzem.

Przepis

Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać musztardę. Wymieszać i posmarować mięso. Posypać majerankiem. Przełożyć do rękawa do pieczenia. Do środka dać masło. Spiąć i na 45 minut wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Po tym czasie naciąć woreczek i rumienić przez 10-15 minut.

Przepis

Cebule pokroić w piórka, przełożyć na sito i sparzyć we wrzątku. Przestudzić. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z cebulą. Dodać majonez. Przełożyć na półmisek. Na sosie ułożyć pieczeń z indyka.
Udekorować świeżym tymiankiem.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja