Trwa ładowanie...
d34at7c
d34at7c

Nasiona chia

Nasiona chia to superfood, który od kilku lat cieszy się ogromną popularnością. Przepisy z nasionami chia 123

Nasiona chia to superfood, który od kilku lat cieszy się ogromną popularnością. Małe, czarne kuleczki to nasiona szałwii hiszpańskiej, pochodzącej z Meksyku oraz Gwatemali. Nasiona chia służą głównie jako dodatek do odżywczych napojów i żywności. Są szczególnie doceniane przez fanów zdrowego odżywiania.
Szałwia hiszpańska była uprawiana już przez Azteków. Były ich podstawowym produktem spożywczym. Kronikarz opisują chia jako trzecią najważniejszą dla Azteków uprawę, zaraz po fasoli i kukurydzy, a przed szarłatem. Hołd i podatek dla kapłanów i szlachty azteckiej często płacony był w nasionach chia. Nasiona chia są tradycyjnie spożywane w Meksyku i południowo-zachodnich Stanach Zjednoczonych. Obecnie szałwia hiszpańska uprawiana jest głównie w Ameryce Południowej oraz Australii.

Nasiona chia to ciekawe urozmaicenie zdrowej diety i zalecane są przede wszystkim osobom, które się odchudzają. Zawarty w nich błonnik wchłania duże ilości wody i rozszerza się w żołądku. Powoduje to większe uczucie sytości. Oprócz tego posiadają zdrowe węglowodany i więcej wapnia niż mleko.

Jednym ze sposobów spożywania chia, który nie wymaga praktycznie żadnego nakładu pracy, jest zalanie nasion gorącą wodą i odstawienie do czasu aż nie napęcznieje. Jest to taki sam sposób, w jaki zaleca się stosowanie siemienia lnianego. Otrzymany w ten sposób żel doskonale nawadnia i odżywia organizm.
Nasiona chia ze względu na wysoką wartość odżywczą powinny być stosowane w codziennej diecie. Charakteryzują się znaczącym poziomem kwasów omega-3 oraz alfalinolowego. Posiadają właściwości oksydacyjne. Ziarenka szałwii hiszpańskiej są stosowane jako składnik jogurtów, sałatek, deserów, koktajli, a także pieczywa.

W 100 g nasion chia znajduje się 486 kcal. Są źródłem witaminy C, A, E, tiaminy, ryboflawiny i niacyny.
Nasiona chia zawierają więcej kwasów omega-3 niż uchodzący za ich skarbnicę hodowlany łosoś atlantycki. Wspomagają pracę mózgu - ułatwiają uczenie się, poprawiają pamięć i koncentrację - dlatego są polecane szczególnie uczniom, studentom i innym osobom wykonującym pracę umysłową. Ponadto wspomagają układ nerwowy - uspokajają, a nawet mogą pomóc złagodzić objawy depresji.

d34at7c
d34at7c
d34at7c
d34at7c