Idealny podwieczorek, czyli domowy budyń czekoladowy z nasionami chia
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
Przygotowanie domowego budyniu wcale nie jest takie trudne i czasochłonne, jak ci się wydaje. Przekonaj się, że samodzielnie przyrządzony budyń to świetna alternatywa dla produktów w proszku, które możemy kupić w sklepie. Domowy budyń przede wszystkim jest zdrowy i nie zawiera sztucznych barwników oraz konserwantów. Robisz go samodzielnie, więc wiesz, co jesz.
A czy wiedziałeś, że nasiona chia zawierają błonnik, który sprawia, że mają one właściwości oczyszczające organizm z toksyn, a dodatkowo powodują uczucie sytości, więc jesz mniej? A dzięki zawartości leptyny usprawniają przemianę materii. Zatem już dziś wprowadź nasiona chia do swojego jadłospisu, bo naprawdę warto!
Składniki:
- 5 łyżeczek nasion chia,
- 200 ml mleka (najlepiej sojowego),
- łyżka niesłodzonego kakao,
- miód,
- 2 łyżeczki wiórków kokosowych,
- czekolada lub owoce sezonowe,
Do miseczki wlej mleko i wsyp nasiona chia oraz wiórki kokosowe, a następnie zamieszaj i odstaw, by nasionka wchłonęły mleko. Po ok. godzinie dodaj kilka łyżek mleka, kakao oraz miód do smaku i wszystko zmiksuj na gładką masę przy pomocy blendera. Teraz przełóż budyń do miseczek, posyp startą na drobnych oczkach czekoladą. Możesz także podać domowy budyń z ulubionymi, najlepiej sezonowymi owocami.
Prawda, że proste? Smacznego!
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze