Idealny podwieczorek, czyli domowy budyń czekoladowy z nasionami chia

Idealny podwieczorek, czyli domowy budyń czekoladowy z nasionami chiaIdealny podwieczorek, czyli domowy budyń czekoladowy z nasionami chia
Karolina Wójciga

Składniki

Przygotowanie domowego budyniu wcale nie jest takie trudne i czasochłonne, jak ci się wydaje. Przekonaj się, że samodzielnie przyrządzony budyń to świetna alternatywa dla produktów w proszku, które możemy kupić w sklepie. Domowy budyń przede wszystkim jest zdrowy i nie zawiera sztucznych barwników oraz konserwantów. Robisz go samodzielnie, więc wiesz, co jesz.

Składniki

A czy wiedziałeś, że nasiona chia zawierają błonnik, który sprawia, że mają one właściwości oczyszczające organizm z toksyn, a dodatkowo powodują uczucie sytości, więc jesz mniej? A dzięki zawartości leptyny usprawniają przemianę materii. Zatem już dziś wprowadź nasiona chia do swojego jadłospisu, bo naprawdę warto!

Składniki:

  • 5 łyżeczek nasion chia,
  • 200 ml mleka (najlepiej sojowego),
  • łyżka niesłodzonego kakao,
  • miód,
  • 2 łyżeczki wiórków kokosowych,
  • czekolada lub owoce sezonowe,

Przepis

Do miseczki wlej mleko i wsyp nasiona chia oraz wiórki kokosowe, a następnie zamieszaj i odstaw, by nasionka wchłonęły mleko. Po ok. godzinie dodaj kilka łyżek mleka, kakao oraz miód do smaku i wszystko zmiksuj na gładką masę przy pomocy blendera. Teraz przełóż budyń do miseczek, posyp startą na drobnych oczkach czekoladą. Możesz także podać domowy budyń z ulubionymi, najlepiej sezonowymi owocami.

Przepis

Prawda, że proste? Smacznego!

Przepis

Przepis

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości