Trwa ładowanie...
d1gfsis
23-01-2017 11:46

Idealny podwieczorek, czyli domowy budyń czekoladowy z nasionami chia

Przepis
4.0
(4 głosy)
Oceń:
d1gfsis
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Źródło: 123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Składniki

Przygotowanie domowego budyniu wcale nie jest takie trudne i czasochłonne, jak ci się wydaje. Przekonaj się, że samodzielnie przyrządzony budyń to świetna alternatywa dla produktów w proszku, które możemy kupić w sklepie. Domowy budyń przede wszystkim jest zdrowy i nie zawiera sztucznych barwników oraz konserwantów. Robisz go samodzielnie, więc wiesz, co jesz.

A czy wiedziałeś, że nasiona chia zawierają błonnik, który sprawia, że mają one właściwości oczyszczające organizm z toksyn, a dodatkowo powodują uczucie sytości, więc jesz mniej? A dzięki zawartości leptyny usprawniają przemianę materii. Zatem już dziś wprowadź nasiona chia do swojego jadłospisu, bo naprawdę warto!

Składniki:

  • 5 łyżeczek nasion chia,
  • 200 ml mleka (najlepiej sojowego),
  • łyżka niesłodzonego kakao,
  • miód,
  • 2 łyżeczki wiórków kokosowych,
  • czekolada lub owoce sezonowe,
Przepis

Do miseczki wlej mleko i wsyp nasiona chia oraz wiórki kokosowe, a następnie zamieszaj i odstaw, by nasionka wchłonęły mleko. Po ok. godzinie dodaj kilka łyżek mleka, kakao oraz miód do smaku i wszystko zmiksuj na gładką masę przy pomocy blendera. Teraz przełóż budyń do miseczek, posyp startą na drobnych oczkach czekoladą. Możesz także podać domowy budyń z ulubionymi, najlepiej sezonowymi owocami.

Prawda, że proste? Smacznego!

Idealny podwieczorek, czyli domowy budyń czekoladowy z nasionami chia
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1gfsis
d1gfsis
d1gfsis
d1gfsis
Więcej tematów
d1gfsis