Muffiny z porzeczkami. Przepis na historyczną słodkość w sam raz dla fanów serialu
"Bridgertonowie" to serial, który bije rekordy oglądalności. Na fali jego popularności warto przygotować nieco staromodne, ale przy tym niesamowicie pyszne babeczki, które popularne były w krajach anglosaskich w XVIII i XIX wieku.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Okazja: |
- Masło ubić niedbale mikserem, a następnie dodać do niego przesianą mąkę i cukier.
- W osobnym naczyniu roztrzepać żółtka z wodą różaną, sherry i świeżo startą gałką muszkatołową. Dodać do misy z masłem i mąką.
- Wyrobić dokładnie ciasto, a następnie dodać porzeczki.
- Wymieszać ciasto bardzo delikatnie, by porzeczki nie puściły soku.
- Foremki do muffinek wysmarować masłem lub wyłożyć papierowym papilotkami. Nakładać porcje ciasta – do ¾ wysokości.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni Celsjusza i piec przez ok. 15 minut lub do momentu, gdy patyczek wetknięty w ciastko będzie suchy.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze