Trwa ładowanie...
dmplmq0
28-01-2021 14:50

Muffiny z porzeczkami. Przepis na historyczną słodkość w sam raz dla fanów serialu

Przepis

"Bridgertonowie" to serial, który bije rekordy oglądalności. Na fali jego popularności warto przygotować nieco staromodne, ale przy tym niesamowicie pyszne babeczki, które popularne były w krajach anglosaskich w XVIII i XIX wieku.

dmplmq0
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 450 g mąki pszennej
  • 700 g miękkiego masła
  • 800 g drobnego cukru
  • 4 łyżeczki sherry (można zastąpić nalewką lub wódką wiśniową)
  • 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 3 żółtka
  • 3 łyżeczki wody różanej (można pominąć)
  • 500 g porzeczek czerwonych
Przepis
  • Masło ubić niedbale mikserem, a następnie dodać do niego przesianą mąkę i cukier.
  • W osobnym naczyniu roztrzepać żółtka z wodą różaną, sherry i świeżo startą gałką muszkatołową. Dodać do misy z masłem i mąką.
  • Wyrobić dokładnie ciasto, a następnie dodać porzeczki.
  • Wymieszać ciasto bardzo delikatnie, by porzeczki nie puściły soku.
  • Foremki do muffinek wysmarować masłem lub wyłożyć papierowym papilotkami. Nakładać porcje ciasta – do ¾ wysokości.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni Celsjusza i piec przez ok. 15 minut lub do momentu, gdy patyczek wetknięty w ciastko będzie suchy.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Muffiny z porzeczkami. Przepis na historyczną słodkość w sam raz dla fanów serialu
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dmplmq0
dmplmq0
dmplmq0
dmplmq0
Więcej tematów
dmplmq0