Muffinki na kwaśnym mleku. Mięciutkie i puszyste
Pani Ala podzieliła się przepisem na pyszne muffinki. - Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Zrobiło się trochę świątecznie dzięki białej polewie, wykonanej z lukru królewskiego. Zachęcam do zrobienia, przepis naprawdę prosty - zachęca czytelniczka. Przepis dostaliśmy na platformę dziejesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 2 jajka
- 2 szklanki kwaśnego mleka
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki oleju
Lukier królewski
- 1 białko
- 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
- łyżka soku z cytryny
Dodatkowo
- dekoracje na wierzch ( koraliki, gwiazdeczki itp.)
Białka ubić na sztywno. Mleko, żółtka,olej wymieszać. Mąkę przesiać, dodać sodę, sól,mieszankę jajek z mlekiem, powtórnie zamieszać. Można w mikserze lub ręcznie. Na koniec dodać białka i wymieszać łyżką, aby piana z białek nie opadła. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub kwadratami z papieru do pieczenia. Nakładać do 3/4 wysokości foremek ciasto. Piec w 180 stopni około 20 minut lub do suchego patyczka i zarumienienia z wierzchu muffinek.
Lukier: białko ubić, dodawać po trochu cukier puder dalej ubijać. Na koniec dodać sok z cytryny dokładnie wymieszać. Wyjąć muffinki z formy, przestudzone dekorować lukrem oraz koralikami.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze