Trwa ładowanie...
d3u1h2b
d3u1h2b

Muffinki na kwaśnym mleku. Mięciutkie i puszyste

Przepis

Pani Ala podzieliła się przepisem na pyszne muffinki. - Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Zrobiło się trochę świątecznie dzięki białej polewie, wykonanej z lukru królewskiego. Zachęcam do zrobienia, przepis naprawdę prosty - zachęca czytelniczka. Przepis dostaliśmy na platformę dziejesie.wp.pl.

5.0
(1 głos)
Oceń:
d3u1h2b
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Zdjęcie
dziejesie.wp.pl
Zdjęcie
Składniki
  • 2 jajka
  • 2 szklanki kwaśnego mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki oleju

Lukier królewski

  • 1 białko
  • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
  • łyżka soku z cytryny

Dodatkowo

  • dekoracje na wierzch ( koraliki, gwiazdeczki itp.)
Przepis

Białka ubić na sztywno. Mleko, żółtka,olej wymieszać. Mąkę przesiać, dodać sodę, sól,mieszankę jajek z mlekiem, powtórnie zamieszać. Można w mikserze lub ręcznie. Na koniec dodać białka i wymieszać łyżką, aby piana z białek nie opadła. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub kwadratami z papieru do pieczenia. Nakładać do 3/4 wysokości foremek ciasto. Piec w 180 stopni około 20 minut lub do suchego patyczka i zarumienienia z wierzchu muffinek.

Lukier: białko ubić, dodawać po trochu cukier puder dalej ubijać. Na koniec dodać sok z cytryny dokładnie wymieszać. Wyjąć muffinki z formy, przestudzone dekorować lukrem oraz koralikami.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Muffinki na kwaśnym mleku. Mięciutkie i puszyste
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d3u1h2b

Podziel się opinią

4
Share
d3u1h2b
d3u1h2b

d3u1h2b
d3u1h2b
d3u1h2b