Królik w śmietanie na makaronowych wstążkach
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- Składniki:
- • Międzybrodzki Makaron wstążka – 250 g
- • Królik – 500 g
- • Cebula - 2 średnie sztuki
- • Śmietana słodka 18% - 100 ml
- • Śmietana kwaśna 18% - 100 ml
- • Sól, pieprz do smaku
- • Liść laurowy – 2 szt.
- • Czosnek – 3 ząbki
- • Ziele angielskie – 4-5 szt.
- • Olej – 3 łyżki
- • Świeży rozmaryn – 2-3 gałązki
Wykonanie:1. Na początek gotujemy makaron, następnie hartujemy go w zimnej wodzie i odcedzamy.2. Królika myjemy, porcjujemy, nacieramy czosnkiem, solą, pieprzem, posiekanym rozmarynem i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.3. Zamarynowane kawałki królika obtaczamy w mące i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną cebulę i chwilę podsmażamy razem z królikiem.4. Całość podlewamy szklanką wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy do miękkości na małym ogniu, pod przykryciem.5. W osobnym naczyniu mieszamy obie śmietany. Następnie hartujemy dolewając gorącego wywaru z królika i wlewamy do mięsa.6. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i podduszamy kilka minut, aby smaki się połączyły.7. Na talerz wykładamy podgrzany makaron, porcję królika, polewamy sosem i dekorujemy gałązką świeżego rozmarynu.Smacznego!
Przepis dodał użytkownik Redaktor
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze