Trwa ładowanie...
d3b3on1
d3b3on1

Kenchinjiru – japońska zupa jarzynowa

Przepis
3.5
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

d3b3on1
Zdjęcie
Zdjęcie
Składniki
  • 100 g białej rzodkwi
  • 80 g marchwi
  • 60 g grzybów shiitake
  • 3 cebule dymki
  • 80 g tofu
  • 20 ml oleju roślinnego
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 4 łyżki stołowe sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
Przepis

Rzodkiew i marchew pokrój na cienkie plasterki, grzyby shiitake na ćwiartki, dymkę na ukośne kawałki o długości 2,5 cm, a tofu na małe kostki.

W garnku rozgrzej olej roślinny, dodaj wszystkie warzywa (z wyjątkiem dymki) i podsmaż przez krótką chwilę. Zalej bulionem warzywnym i sosem sojowym, wsyp cukier i zagotuj. Następnie zmniejsz temperaturę i gotuj zupę na wolnym ogniu jeszcze przez 3-4 minuty do momentu, aż warzywa będą ugotowane. Zszumuj zupę. ‎‎Łyżkę mąki ziemniaczanej dobrze rozprowadź w dwóch łyżkach wody, a następnie ostrożnie wlej do zupy i rozmieszaj.

Dodaj tofu i cebulę dymkę i jeszcze raz zagotuj zupę. Dopraw olejem sezamowym. Zupa wyśmienicie smakuje z makaronem shirataki lub soba.

d3b3on1
Kenchinjiru – japońska zupa jarzynowa
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d3b3on1
d3b3on1

d3b3on1
d3b3on1
d3b3on1