Klasyka japońskiej kuchni. Przepis na kenchinjiru – japońską zupę jarzynową
Kenchinjiru to japońska zupa jarzynowa. Jest przygotowywana z warzyw korzeniowych i tofu. Zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu. Najczęściej przyrządza się ją w wersji wegańskiej, jednak w Japonii możemy natknąć się również na kenchinjiru z dodatkiem ryb czy mięsa. Zupa jest sycąca, jednak lekkostrawna. Idealna na wiosnę.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 100 g białej rzodkwi
- 80 g marchwi
- 60 g grzybów shiitake
- 3 cebule dymki
- 80 g tofu
- 20 ml oleju roślinnego
- 1 l bulionu warzywnego
- 4 łyżki stołowe sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- Rzodkiew i marchew pokrój na cienkie plasterki, grzyby shiitake na ćwiartki, dymkę na ukośne kawałki o długości 2,5 cm, a tofu na małe kostki.
- W garnku rozgrzej olej roślinny, dodaj wszystkie warzywa (z wyjątkiem dymki) i podsmaż przez krótką chwilę.
- Zalej bulionem warzywnym i sosem sojowym, wsyp cukier i zagotuj. Następnie zmniejsz temperaturę i gotuj zupę na wolnym ogniu jeszcze przez 3-4 minuty do momentu, aż warzywa będą ugotowane.
- Zszumuj zupę. Łyżkę mąki ziemniaczanej dobrze rozprowadź w dwóch łyżkach wody, a następnie ostrożnie wlej do zupy i rozmieszaj.
- Dodaj tofu i cebulę dymkę i jeszcze raz zagotuj zupę. Dopraw olejem sezamowym.
- Zupa wyśmienicie smakuje z makaronem shirataki lub soba.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze