Trwa ładowanie...
d3l5fzz

Klasyka japońskiej kuchni. Przepis na kenchinjiru – japońską zupę jarzynową

Przepis

Kenchinjiru to japońska zupa jarzynowa. Jest przygotowywana z warzyw korzeniowych i tofu. Zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu. Najczęściej przyrządza się ją w wersji wegańskiej, jednak w Japonii możemy natknąć się również na kenchinjiru z dodatkiem ryb czy mięsa. Zupa jest sycąca, jednak lekkostrawna. Idealna na wiosnę.

3.5
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Klasyka japońskiej kuchni. Przepis na kenchinjiru – japońską zupę jarzynową
123RF
Składniki
  • 100 g białej rzodkwi
  • 80 g marchwi
  • 60 g grzybów shiitake
  • 3 cebule dymki
  • 80 g tofu
  • 20 ml oleju roślinnego
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 4 łyżki stołowe sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
Przepis
  • Rzodkiew i marchew pokrój na cienkie plasterki, grzyby shiitake na ćwiartki, dymkę na ukośne kawałki o długości 2,5 cm, a tofu na małe kostki.
  • W garnku rozgrzej olej roślinny, dodaj wszystkie warzywa (z wyjątkiem dymki) i podsmaż przez krótką chwilę.
  • Zalej bulionem warzywnym i sosem sojowym, wsyp cukier i zagotuj. Następnie zmniejsz temperaturę i gotuj zupę na wolnym ogniu jeszcze przez 3-4 minuty do momentu, aż warzywa będą ugotowane.
  • Zszumuj zupę. Łyżkę mąki ziemniaczanej dobrze rozprowadź w dwóch łyżkach wody, a następnie ostrożnie wlej do zupy i rozmieszaj.
  • Dodaj tofu i cebulę dymkę i jeszcze raz zagotuj zupę. Dopraw olejem sezamowym.
  • Zupa wyśmienicie smakuje z makaronem shirataki lub soba.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Klasyka japońskiej kuchni. Przepis na kenchinjiru – japońską zupę jarzynową
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d3l5fzz

Podziel się opinią

1
Share
d3l5fzz
d3l5fzz
d3l5fzz
d3l5fzz
Więcej tematów
d3l5fzz