Jesienne udka z grzybami i papryką. Smakują wspaniale
Mamy dla was bardzo łatwy przepis na jesienny obiad. udka kurczaka pieczone z papryka, cebulą i grzybami. Danie jest przepyszne i pięknie pachnie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- 10 udek z kurczaka
- 3 średnie cebule,
- 20 dag świeżych grzybów (lub pieczarek),
- 2 duże czerwone papryki,
- 2 łyżki oleju,
- sól, pieprz, ostra papryka, czosnek granulowany.
- Udka umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami, skropić olejem i odstawić w chłodne miejsce na minimum 30 min.
- W tym czasie oczyścić grzyby, pokroić i obgotować w lekko osolonej wodzie przez jakieś 15 min. Następnie odcedzić i ostudzić. (Jeśli dodajemy pieczarki, nie trzeba ich obgotowywać).
- Udka wstawić do piekarnika i piec, aż lekko się zarumienią. W tym czasie pokroić umytą i wydrążoną paprykę w dość grubą kostkę lub paski. Pokroić w półkrążki cebulę, lekko posolić i wymieszać z papryką i grzybami (lub pieczarkami okrojonymi w plastry).
- Gdy udka lekko się zarumienią, wysypać na nie przygotowane warzywa (razem z powstałym sokiem). Piec wszystko razem, aż do pełnego zrumienienia się udek. Podawać z ryżem lub ziemniakami oraz zieloną sałatą z sosem vinegret.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze