Trwa ładowanie...
d23g1ce
30-09-2021 08:03

Jesienne udka z grzybami i papryką. Smakują wspaniale

Przepis

Mamy dla was bardzo łatwy przepis na jesienny obiad. udka kurczaka pieczone z papryka, cebulą i grzybami. Danie jest przepyszne i pięknie pachnie.

d23g1ce
1.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: ©Sea Wave - stock.adobe.com
Składniki
  • 10 udek z kurczaka
  • 3 średnie cebule,
  • 20 dag świeżych grzybów (lub pieczarek),
  • 2 duże czerwone papryki,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól, pieprz, ostra papryka, czosnek granulowany.
Przepis
  • Udka umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami, skropić olejem i odstawić w chłodne miejsce na minimum 30 min.
  • W tym czasie oczyścić grzyby, pokroić i obgotować w lekko osolonej wodzie przez jakieś 15 min. Następnie odcedzić i ostudzić. (Jeśli dodajemy pieczarki, nie trzeba ich obgotowywać).
  • Udka wstawić do piekarnika i piec, aż lekko się zarumienią. W tym czasie pokroić umytą i wydrążoną paprykę w dość grubą kostkę lub paski. Pokroić w półkrążki cebulę, lekko posolić i wymieszać z papryką i grzybami (lub pieczarkami okrojonymi w plastry).
  • Gdy udka lekko się zarumienią, wysypać na nie przygotowane warzywa (razem z powstałym sokiem). Piec wszystko razem, aż do pełnego zrumienienia się udek. Podawać z ryżem lub ziemniakami oraz zieloną sałatą z sosem vinegret.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Jesienne udka z grzybami i papryką. Smakują wspaniale
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d23g1ce
d23g1ce
d23g1ce
d23g1ce
Więcej tematów
d23g1ce