Trwa ładowanie...
d2ukzdr
26-01-2016 09:26

Hiszpańskie churros z czekoladowym fondue

Przepis
5.0
(1 głos)
Oceń:
d2ukzdr
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Składniki
  • 200 ml wody
  • 200 g przesianej mąki
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 średnie jajka
  • olej do smażenia
  • Dodatkowo:
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 2 łyżki mleka
Przepis

Wodę zagotować i rozpuścić w niej masło. Po chwili dodać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Mieszać energicznie, do połączenia składników. Gdy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia. Jajka wbić do miseczki i ubić, a następnie dodać do ciasta i wymieszać. Odstawić na pół godziny.

W tym czasie przygotować rękaw cukierniczy z szerszą końcówką, a w rondlu z grubszym dnem rozgrzać olej.

Ciasto wyciskać i smażyć na głębokim tłuszczu, na złoty kolor z każdej strony. Gotowe churros wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Przestudzone posypać cukrem pudrem i podawać z rozpuszczonymi w kąpieli wodnej czekoladami z dodatkiem mleka.

Przepis poleca Magdalena Pomorska

Hiszpańskie churros z czekoladowym fondue
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ukzdr
d2ukzdr
d2ukzdr
d2ukzdr
Więcej tematów
d2ukzdr