Hiszpańskie churros z czekoladowym fondue
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 200 ml wody
- 200 g przesianej mąki
- 100 g masła
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 średnie jajka
- olej do smażenia
- Dodatkowo:
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
- 2 łyżki mleka
Wodę zagotować i rozpuścić w niej masło. Po chwili dodać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Mieszać energicznie, do połączenia składników. Gdy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia. Jajka wbić do miseczki i ubić, a następnie dodać do ciasta i wymieszać. Odstawić na pół godziny.
W tym czasie przygotować rękaw cukierniczy z szerszą końcówką, a w rondlu z grubszym dnem rozgrzać olej.
Ciasto wyciskać i smażyć na głębokim tłuszczu, na złoty kolor z każdej strony. Gotowe churros wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Przestudzone posypać cukrem pudrem i podawać z rozpuszczonymi w kąpieli wodnej czekoladami z dodatkiem mleka.
Przepis poleca Magdalena Pomorska
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze