Gulasz z dzika z kaparami
Gulasz to danie proste, choć wymagające cierpliwości. Sekretem smaku tej potrawy jest dobór mięsa. Znakomicie sprawdzi się dziczyzna, w tym mięso z dzika na gulasz. To sprawdzony pomysł na obiad dla kilku osób.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
- 1 kg mięsa na gulasz z dzika,
- 3 cebule,
- gałązka rozmarynu,
- 4 jagody jałowca,
- pieprz czarny,
- 300 ml bulionu (gęsiego lub wołowego),
- 8-10 pełnych łyżek kaparów,
- kawałek skórki z cytryny (1x2 cm).
Mięso umyć i osuszyć. W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz, wrzucić mięso i obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Wlać bulion, dodać 2-3 ziarna pieprzu, rozmaryn, jałowiec i dusić około 15 minut. Cebule pokroić w półplasterki, podsmażyć na tłuszczu. Dodać do mięsa i dusić dalej pod przykryciem. Gdy mięso jest już prawie gotowe, dodać kapary i dusić, aż mięso będzie miękkie. Gotową potrawę podawać w towarzystwie kaszy i ulubionego warzywnego dodatku.
Zobacz także: chrupiące i pyszne naleśniki ze szparagami
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze