Golonka duszona na piwie
Golonkę możemy piec, gotować i dusić. Wielu miłośników tego dania uznaje wyłącznie golonkę pieczoną w piwie lub w duszoną w kapuście. Inni opowiadają się za gotowaną, podawaną z chrzanem i musztardą. Jaki jest wasz ulubiony sposób?
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Oczyszczoną i opłukaną golonkę gotować w słonej wodzie około 20 minut. Następnie wyjąć i obsypać mąką wymieszaną z przyprawami.
Natłuszczone naczynie rozgrzać na maksymalnym ogniu około 3 minuty, dodać olej, przygotowaną golonkę opiekać w gorącym naczyniu ze wszystkich stron.
Dodać oczyszczone, pokrojone w paseczki jarzyny i cebulę. Podlać rosołem, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu do miękkości, tj. około 60 minut.
Podczas duszenia 2-3 razy podlać piwem. Miękkie mięso obrać z kości, pokroić na porcje, ozdobić duszonymi jarzynami i polać sosem. P
odawać z białym pieczywem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze