Dorsz na parze w sosie koperkowo-serowym, frytki i brokuł
Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula", poleca dorsza gotowanego na parze. Do tego sos serowy i domowe frytki. Zapowiada się pysznie. Wypróbujecie przepis.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 2 filety z dorsza
- sól, pieprz
- pęczek pietruszki
- posiekany koperek
- kilka plasterków cytryny
- 1 szklanka słodkiej śmietanki
- 2 łyżki tartego żółtego sera
Do podania:
- brokuły
- frytki
Przyprawionego solą i pieprzem dorsza ułożyć w naczyniu do gotowania na parze na ponacinanym papierze do pieczenia. Ja mam bambusowe naczynie, ale może być każde inne. Położyć cytrynę i gałązki natki pietruszki. Parować 8-10 minut.
Do rondla wlać słodką śmietankę, dodać sól, pieprz i sporo koperku. Zagotować. Na końcu dodać garść żółtego sera startego na dużych oczkach, podgrzewać do rozpuszczenia i zgęstnienia.
Podajemy z brokułem z wody i domowymi frytkami.
Zobacz też przepis na sałatkę gyros
src="https://d.wpimg.pl/48002593-294060670/salatka.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze