Trwa ładowanie...
d4cq4gt
d4cq4gt

Dorsz na parze w sosie koperkowo-serowym, frytki i brokuł

Przepis

Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula", poleca dorsza gotowanego na parze. Do tego sos serowy i domowe frytki. Zapowiada się pysznie. Wypróbujecie przepis.

3.8
(10 głosów)
Oceń:
d4cq4gt
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Zdjęcie
zGotowana Paula
Zdjęcie
Składniki
  • 2 filety z dorsza
  • sól, pieprz
  • pęczek pietruszki
  • posiekany koperek
  • kilka plasterków cytryny
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki tartego żółtego sera

Do podania:

Przepis

Przyprawionego solą i pieprzem dorsza ułożyć w naczyniu do gotowania na parze na ponacinanym papierze do pieczenia. Ja mam bambusowe naczynie, ale może być każde inne. Położyć cytrynę i gałązki natki pietruszki. Parować 8-10 minut.

Do rondla wlać słodką śmietankę, dodać sól, pieprz i sporo koperku. Zagotować. Na końcu dodać garść żółtego sera startego na dużych oczkach, podgrzewać do rozpuszczenia i zgęstnienia.

Podajemy z brokułem z wody i domowymi frytkami.

Zobacz też przepis na sałatkę gyros

Dorsz na parze w sosie koperkowo-serowym, frytki i brokuł
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d4cq4gt

Podziel się opinią

42
7
Share
d4cq4gt
d4cq4gt

d4cq4gt
d4cq4gt
d4cq4gt