Faszerowane pieczarki. Szybka przekąska z piekarnika
Faszerowane warzywa czy grzyby to fantastyczny pomysł na kolację lub przekąskę. Przygotowanie tej potrawy jest bardzo proste i szybkie, a lista składników krótka.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- Pieczarki obieramy ze skórki. Nóżki wyłamujemy i kroimy w drobną kostkę. Kapelusze solimy i zostawiamy na ok 15-20 minut.
- Pokrojone nóżki podsmażamy na oleju wraz z pokrojoną w drobną kostkę cebulą. Jajka na twardo kroimy w drobną kostkę. Natkę szatkujemy. Ser trzemy na tarce o grubych oczkach.
- Do miski wrzucamy natkę, jajka, 3/4 sera tartego, podsmażone nóżki z cebulą i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i wbijamy surowe jajko.
- Mieszamy dokładnie. Gdy masa jest za rzadka, dosypujemy tartej bułki. Farsz musi mieć taką konsystencję, żeby można było formować kulki.
- Kapelusze układamy na blaszce do pieczenia i każdy napełniamy farszem (farszu nakładamy całkiem sporo- z "górką"). Na każdy kapelusz z farszem sypiemy pozostały ser i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 20-30 minut. Ser możemy posypać na 5 minut przed wyjęciem pieczarek z piekarnika - wtedy ładnie się ciągnie.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze