Trwa ładowanie...
d4lil76
08-09-2020 10:33

Ciasto z masą jabłkową i kremem

Przepis

Szarlotka to jedno z ulubionych polskich ciast. Można ją przygotować na wiele pysznych sposobów. Tym razem proponujemy przepis na puszysty biszkopt z jabłkami i kremem budyniowym. Posmakuje nawet największym łasuchom.

d4lil76
3.7
(11 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

8

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki

Biszkopt:

  • 5 jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek mąki
  • 3 łyżki cukru

Masa jabłkowa:

  • 1,5 kg jabłek
  • 2 galaretki - czerwone
  • łyżka żelatyny
  • cukier (pół szklanki)

Krem:

  • 0,5 l mleka
  • budyń śmietankowy
  • kostka masła
  • szklanka cukru
  • polewa albo czekolada
Przepis
  • Białka i cukier ubić, dodać żółtka, wsypać mąkę z proszkiem. Upiec.
  • Starte jabłka smażyć, aż będą miękkie. Wsypać cukier, galaretkę, żelatynę. Chwilę pogotować. Na przestudzone ciasto wyłożyć jabłka.
  • Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu (bez cukru)
  • Utrzeć masło z cukrem i stopniowo dodawać przestudzony budyń.
  • Wyłożyć krem na masą jabłkową.
  • Polać polewą lub roztopioną czekoladą.

Przepis dodał użytkownik monicca-87

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Ciasto z masą jabłkową i kremem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4lil76
d4lil76
d4lil76
d4lil76
Więcej tematów
d4lil76