WP

Ciasto jogurtowe z cynamonem i żurawiną. Szybki wypiek do kawy - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie Kulinarna Maniusia
Podziel się

Pyszne i wilgotne ciasto z jesiennymi dodatkami. - Ciasto jogurtowe to chyba jedno z najłatwiejszych i najszybszych ciast, jakie znam. Gdy dopadnie mnie chęć na ciasto, albo spodziewam się gości bardzo często je piekę. Uwielbiam w nim jeszcze to, że można je przygotować na wiele sposobów, dodać owoce, bakalie czy orzechy, polać polewą czekoladową czy przełożyć kremem. Ja tym razem zrobiłam taką jesienno-zimową wersję z cynamonem i żurawiną, dodałam także karob - pisze autorka bloga "Kulinarna Maniusia".

Składniki
  • kubek jogurtu naturalnego (400 g)
  • kubek cukru trzcinowego
  • kubek oleju słonecznikowego
  • 3 kubki mąki pszennej
  • 5 jajek
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki karobu lub kakao
  • 200 g suszonej żurawiny
  • łyżeczka masła do wysmarowania blaszki
  • łyżka bułki tartej do wysypania blaszki
Przepis

Do miski wbijamy jajka. Mieszamy je trzepaczką lub mikserem, możecie je nawet wymieszać widelcem. Następnie dodajemy cukier i ponownie mieszamy. Wlewamy jogurt i olej i mieszamy. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, karob i dokładnie wszystko mieszamy trzepaczką lub łyżką. Na koniec wsypujemy żurawinę i mieszamy łyżką. Blaszkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto i wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy 45-50 minut do suchego patyczka.

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP