Ciasto góra lodowa. Wyjątkowy deser na rodzinne imprezy
Góra lodowa to pyszne i efektowne ciacho, które zrobiło prawdzoiwą karierę na polskich stołach. Wygląda pięknie i jeszcze lepiej smakuje. Delikatny kakaowy biszkopt, krem budyniowy z wanilią i mleczna polewa. Brzmi zachęcająco? Przepis z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 8-10 |
Okazja: |
Biszkopt:
- 4 duże jajka – osobno żółtka i białka
- 100 g cukru
- 80 ml oleju
- 100 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 30 g kakao bez cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do nasączenia biszkoptu:
- około 180 ml zaparzonej, ostygniętej kawy (można zastąpić wodą z 2-3 łyżkami soku z cytryny, delikatnie posłodzoną)
Krem budyniowy:
- 750 ml mleka
- 70 g cukru
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12 g
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (każdy budyń na 0,5l)
- 4 żółtka
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
Mleczna polewa:
- 250 g masła lub margaryny
- 125 ml wody
- 90 g cukru
- 2 szklanki mleka w proszku (około 220 g)
- 2 łyżki kakao bez cukru
Dodatkowo:
- około 220 g okrągłych biszkoptów
- około 250 ml zaparzonej, ostygniętej kawy
- Przygotujemy budyń do kremu: do rondelka wlać około 400 ml mleka, dodać cukier, cukier z prawdziwą wanilią, postawić na ogniu i zagotować.
- Do pozostałego mleka dodać dwa budynie, żółtka i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Rozmieszany budyń z żółtkami wlać do gotującego się mleka i ugotować dość gęsty budyń, mieszając.
- Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać go na małym ogniu mieszając przez około 1-2 minuty. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia. Ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
- Biszkopt: piekarnik nastawić na 180 st. C na funkcji góra-dół.
- Blaszkę o wymiarach 25 cm x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę.
- Ciągle ucierając mikserem, dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
- W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem. Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać szpatułką. Następnie przesiać przygotowaną mąkę z kakao, wymieszać szpatułką (proszę za długo nie mieszać).
- Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec przez około 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
- Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
- Skończymy krem budyniowy: do miski przełożyć miękkie masło i ucierać mikserem przez około 2 minuty. Następnie w 3 partiach dodać ostygnięty budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach do połączenia składników.
- Ostudzony biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Z wierzchu biszkoptu odciąć przypieczoną skórkę.
- Następnie biszkopt przekroić w poziomie na dwie równe części.
- Jedną część biszkoptu włożyć do blaszki. Biszkopt w blaszce nasączyć połową kawy i na wierzch wyłożyć połowę kremu, wyrównać.
- Ułożyć drugą część biszkoptu i lekko docisnąć.
- Biszkopt nasączyć pozostałą kawą i wyłożyć pozostały krem, wyrównać.
- Okrągłe biszkopty troszkę przyciąć. Bardzo delikatnie maczać je w kawie i pionowo wciskać je w krem, między biszkoptami należy zachować odstępy.
- Ciasto na czas dalszych przygotowań wstawić do lodówki.
- Mleczna polewa: do rondelka dodać pokrojone masło lub margarynę, wlać wodę, dodać cukier, postawić na ogniu i zagotować.
- Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostudzenia. Z ostudzonej masy można zdjąć kożuch, przelać ją do miski, dodać mleko w proszku i wymieszać mikserem.
- Z gotowej masy odlać tak około 1/3 i do tej mniejszej ilość przesiać kakao, wymieszać mikserem.
- Uwaga: Masa będzie bardzo szybko tężała, jak przestanie być płynna można ją wstawić na parę sekund do mikrofalówki lub podgrzać bardzo krótko na gazie.
- Ciasto wyjąć z lodówki i najpierw wierzch polać ciemną polewą, tak około 2-3 łyżki. Ciemną polewę odstawić. Następnie jasną polewę wylać pomiędzy biszkopty i również zrobić nią esy-floresy na wierzchu ciasta.
- Na koniec ciasto udekorować ciemną polewą (można ją podgrzać na parę sekund, aby była płynna).
- Ciasto wstawić do lodówki na całą noc.
- Dobrze schłodzone ciasto można wyjąć z blaszki i zdjąć papier do pieczenia. Przechowywać w lodówce.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze