Trwa ładowanie...
d36g9o4
26-10-2020 11:53

Ciasto góra lodowa. Wyjątkowy deser na rodzinne imprezy

Przepis

Góra lodowa to pyszne i efektowne ciacho, które zrobiło prawdzoiwą karierę na polskich stołach. Wygląda pięknie i jeszcze lepiej smakuje. Delikatny kakaowy biszkopt, krem budyniowy z wanilią i mleczna polewa. Brzmi zachęcająco? Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

d36g9o4
4.3
(12 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

8-10

Okazja:
Mała Cukierenka
Źródło: Mała Cukierenka
Składniki

Biszkopt:

  • 4 duże jajka – osobno żółtka i białka
  • 100 g cukru
  • 80 ml oleju
  • 100 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 30 g kakao bez cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do nasączenia biszkoptu:

  • około 180 ml zaparzonej, ostygniętej kawy (można zastąpić wodą z 2-3 łyżkami soku z cytryny, delikatnie posłodzoną)

Krem budyniowy:

  • 750 ml mleka
  • 70 g cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12 g
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (każdy budyń na 0,5l)
  • 4 żółtka
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej

Mleczna polewa:

  • 250 g masła lub margaryny
  • 125 ml wody
  • 90 g cukru
  • 2 szklanki mleka w proszku (około 220 g)
  • 2 łyżki kakao bez cukru

Dodatkowo:

  • około 220 g okrągłych biszkoptów
  • około 250 ml zaparzonej, ostygniętej kawy
Przepis
  • Przygotujemy budyń do kremu: do rondelka wlać około 400 ml mleka, dodać cukier, cukier z prawdziwą wanilią, postawić na ogniu i zagotować.
  • Do pozostałego mleka dodać dwa budynie, żółtka i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Rozmieszany budyń z żółtkami wlać do gotującego się mleka i ugotować dość gęsty budyń, mieszając.
  • Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać go na małym ogniu mieszając przez około 1-2 minuty. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia. Ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
  • Biszkopt: piekarnik nastawić na 180 st. C na funkcji góra-dół.
  • Blaszkę o wymiarach 25 cm x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę.
  • Ciągle ucierając mikserem, dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
  • W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem. Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać szpatułką. Następnie przesiać przygotowaną mąkę z kakao, wymieszać szpatułką (proszę za długo nie mieszać).
  • Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Piec przez około 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
  • Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
  • Skończymy krem budyniowy: do miski przełożyć miękkie masło i ucierać mikserem przez około 2 minuty. Następnie w 3 partiach dodać ostygnięty budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach do połączenia składników.
  • Ostudzony biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Z wierzchu biszkoptu odciąć przypieczoną skórkę.
  • Następnie biszkopt przekroić w poziomie na dwie równe części.
  • Jedną część biszkoptu włożyć do blaszki. Biszkopt w blaszce nasączyć połową kawy i na wierzch wyłożyć połowę kremu, wyrównać.
  • Ułożyć drugą część biszkoptu i lekko docisnąć.
  • Biszkopt nasączyć pozostałą kawą i wyłożyć pozostały krem, wyrównać.
  • Okrągłe biszkopty troszkę przyciąć. Bardzo delikatnie maczać je w kawie i pionowo wciskać je w krem, między biszkoptami należy zachować odstępy.
  • Ciasto na czas dalszych przygotowań wstawić do lodówki.
  • Mleczna polewa: do rondelka dodać pokrojone masło lub margarynę, wlać wodę, dodać cukier, postawić na ogniu i zagotować.
  • Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostudzenia. Z ostudzonej masy można zdjąć kożuch, przelać ją do miski, dodać mleko w proszku i wymieszać mikserem.
  • Z gotowej masy odlać tak około 1/3 i do tej mniejszej ilość przesiać kakao, wymieszać mikserem.
  • Uwaga: Masa będzie bardzo szybko tężała, jak przestanie być płynna można ją wstawić na parę sekund do mikrofalówki lub podgrzać bardzo krótko na gazie.
  • Ciasto wyjąć z lodówki i najpierw wierzch polać ciemną polewą, tak około 2-3 łyżki. Ciemną polewę odstawić. Następnie jasną polewę wylać pomiędzy biszkopty i również zrobić nią esy-floresy na wierzchu ciasta.
  • Na koniec ciasto udekorować ciemną polewą (można ją podgrzać na parę sekund, aby była płynna).
  • Ciasto wstawić do lodówki na całą noc.
  • Dobrze schłodzone ciasto można wyjąć z blaszki i zdjąć papier do pieczenia. Przechowywać w lodówce.
Ciasto góra lodowa. Wyjątkowy deser na rodzinne imprezy
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

14
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d36g9o4
d36g9o4
d36g9o4
d36g9o4
Więcej tematów
d36g9o4

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj