Trwa ładowanie...
d4md04o
d4md04o

Ciasteczka czekoladowe

Przepis
4.3
(18 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
d4md04o
Zdjęcie
Zdjęcie
Składniki
  • 250 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 40 g ciemnego kakao
  • 300 g mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • POLEWA:
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 180 g cukru pudru
  • 50 ml wrzątku
  • 1 lub 2 krople aromatu waniliowego
  • kolorowe posypki cukrowe (opcjonalnie)
Przepis

1. Do miski przesiać mąkę, dodać kakao i wymieszać je z sodą oraz proszkiem do pieczenia.

2. Masło utrzeć z cukrem, przez około 5 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty, aż powstanie puszysta, lekka masa.

3. Następnie do masy dodać składniki z pierwszego punktu i dokładnie wymieszać (można rękoma). Jeśli ciasto wyjdzie bardzo lepkie, można je wstawić do lodówki na 30-60 minut, aby łatwiej było formować ciasteczka.

4. Z ciasta w rękach wałkować kulki wielkości orzecha włoskiego (około 22 sztuki) i układać je na blasze wyłożonej papierem, zachowując odstępy między ciasteczkami. Kulki lekko spłaszczyć.

5. Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 170 stopni C, przy funkcji termoobieg przez 15 minut (na funkcji góra - dół w 180 stopniach). Po wyjęciu z piekarnika poczekać 15 minut, aż przestygną i dopiero wtedy można je przenosić z blachy.

6. Przygotowanie polewy. Wszystkie składniki polewy umieścić w rondelku i podgrzewać, mieszając, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Zdjąć z ognia i odstawić na około 10-15 minut. Przestudzone ciasteczka polać polewą. Dodatkowo można posypać kolorowymi posypkami.

Przepis dodał użytkownik Dominika

d4md04o
Ciasteczka czekoladowe
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d4md04o
d4md04o

d4md04o
d4md04o
d4md04o