Ciasteczka czekoladowe
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- 250 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 40 g ciemnego kakao
- 300 g mąki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- POLEWA:
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 180 g cukru pudru
- 50 ml wrzątku
- 1 lub 2 krople aromatu waniliowego
- kolorowe posypki cukrowe (opcjonalnie)
1. Do miski przesiać mąkę, dodać kakao i wymieszać je z sodą oraz proszkiem do pieczenia.
2. Masło utrzeć z cukrem, przez około 5 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty, aż powstanie puszysta, lekka masa.
3. Następnie do masy dodać składniki z pierwszego punktu i dokładnie wymieszać (można rękoma). Jeśli ciasto wyjdzie bardzo lepkie, można je wstawić do lodówki na 30-60 minut, aby łatwiej było formować ciasteczka.
4. Z ciasta w rękach wałkować kulki wielkości orzecha włoskiego (około 22 sztuki) i układać je na blasze wyłożonej papierem, zachowując odstępy między ciasteczkami. Kulki lekko spłaszczyć.
5. Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 170 stopni C, przy funkcji termoobieg przez 15 minut (na funkcji góra - dół w 180 stopniach). Po wyjęciu z piekarnika poczekać 15 minut, aż przestygną i dopiero wtedy można je przenosić z blachy.
6. Przygotowanie polewy. Wszystkie składniki polewy umieścić w rondelku i podgrzewać, mieszając, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Zdjąć z ognia i odstawić na około 10-15 minut. Przestudzone ciasteczka polać polewą. Dodatkowo można posypać kolorowymi posypkami.
Przepis dodał użytkownik Dominika
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze