Trwa ładowanie...
d195jez
09-03-2022 09:11

Ciasteczka cytrynowe. Delikatne i bardzo aromatyczne

Przepis

Szybkie ciasteczka cytrynowe posmakują wszystkim łasuchom. Są delikatne, rozpływające się w ustach maślane, aromatyczne. Bardzo trudno im się oprzeć. Warto je upiec z podwójnej porcji. Będą doskonale pasować do kawy.

d195jez
3.8
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

adobe stock
Źródło: adobe stock, fot: Enez Selvi
Składniki
  • 200 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru
  • otarta skórkę z 2 cytryn
  • 6 dużych łyżek soku z cytryny
  • 2 żółtka
  • 375 g mąki pszennej
  • gęsta marmolada cytrynowa
  • czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej
Przepis
  • Masło ubić dobrze mikserem na puch. Dodać cukier puder, startą skórkę cytrynową i sok z cytryny. Mieszać, aż masa będzie gładka. Dodać żółtka, ciągle dobrze mieszając. Ciasto najlepiej mieszać mikserem. Mąkę przesiać przez drobne sito i powoli (łyżkami) dodawać do masy, cały czas mieszając.
  • Tą masą wypełnić worek lub urządzenie do wyciskania (ale płaskich kształtów) i małymi porcjami wyciskać na papier do pieczenia (na blachę). Można wycisnąć długi pasek i kroić na jednakowe małe prostokąty.
  • Piec na jasny kolor w nagrzanym piekarniku - 12 minut w 170 st. C z obiegiem powietrza (normalny piec 190 st. C). Po upieczeniu i przestygnięciu po dwa ciasteczka sklejać masą cytrynową (marmoladą). Jedną stronę moczyć w płynnej czekoladzie. Ostudzić.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Ciasteczka cytrynowe. Delikatne i bardzo aromatyczne
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d195jez
d195jez
d195jez
d195jez
Więcej tematów
d195jez