Bammies – okra duszona z pomidorami
Okra jest świetna, ma podobne właściwości do siemienia lnianego – też lekko żeluje, ma dużo błonnika, poprawia trawienie i łagodzi dolegliwości jelitowe. Jest też niskokaloryczna, a to dopiero początek listy jej walorów. Świeża pojawia się u nas czasami w marketach, ale można ją też kupić mrożoną. Najlepsza jest taka mała, krągła, większa może być łykowata. Na zimno, na ciepło, z chlebem lub bez – jedz, jak chcesz.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
Rodzaj diety: |
- Przygotuj okrę: opłucz i odetnij ogonki. Czosnek i chilli pokrój w plasterki, posiekaj natkę oraz kolendrę. Osobno pokrój pomidory.
- Na rozgrzanej patelni upraż kolendrę i kumin. Dodaj 3–4 łyżki oliwy, czosnek, paprykę i na końcu natkę. Smaż 2–3 minuty, dodaj pomidory. Gdy zaczną się rozpadać, dodaj okrę.
- Duś pod przykryciem około 20 minut lub do momentu, gdy okra będzie całkiem miękka. Posól do smaku.
Przepis pochodzi z książki Sabiny Francuz "Siga siga. Smak Grecji na twoim talerzu"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze