Trwa ładowanie...
d18m55u
13-07-2022 10:49

Bammies – okra duszona z pomidorami

Przepis

Okra jest świetna, ma podobne właściwości do siemienia lnianego – też lekko żeluje, ma dużo błonnika, poprawia trawienie i łagodzi dolegliwości jelitowe. Jest też niskokaloryczna, a to dopiero początek listy jej walorów. Świeża pojawia się u nas czasami w marketach, ale można ją też kupić mrożoną. Najlepsza jest taka mała, krągła, większa może być łykowata. Na zimno, na ciepło, z chlebem lub bez – jedz, jak chcesz.

d18m55u
2.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Rodzaj diety:
Siga siga
Źródło: Siga siga
Składniki
  • 250 g okry
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • ½ pęczka kolendry
  • 2 duże słodkie pomidory lub 400 g pomidorów z puszki
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 1 łyżka kuminu
  • oliwa
  • sól
Przepis
  • Przygotuj okrę: opłucz i odetnij ogonki. Czosnek i chilli pokrój w plasterki, posiekaj natkę oraz kolendrę. Osobno pokrój pomidory.
  • Na rozgrzanej patelni upraż kolendrę i kumin. Dodaj 3–4 łyżki oliwy, czosnek, paprykę i na końcu natkę. Smaż 2–3 minuty, dodaj pomidory. Gdy zaczną się rozpadać, dodaj okrę.
  • Duś pod przykryciem około 20 minut lub do momentu, gdy okra będzie całkiem miękka. Posól do smaku.

Przepis pochodzi z książki Sabiny Francuz "Siga siga. Smak Grecji na twoim talerzu"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Bammies – okra duszona z pomidorami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d18m55u
d18m55u
d18m55u
d18m55u
Więcej tematów
d18m55u