9 lutego. Światowy dzień pizzy. Przepis na prawdziwą włoską pizzę
9 lutego obchodzimy światowy dzień pizzy. Z tej okazji mamy dla was przepis na prawdziwą włoską pizzę. Jej przygotowanie wcale nie jest trudne. A zatem, do dzieła! Na naszej pizzy wylądowała rukola, szynka parmeńska i oliwki. Jednak jeśli macie ochotę na inne składniki, to nie bójcie się zaszaleć.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Ciasto na pizzę:
- 2 szklanki mąki
- 40 g świeżych drożdży
- cukier
- sól
- oregano
- 4-5 łyżek oliwy
Sos:
- sól, pieprz
- oregano, bazylia
- 250 ml passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki gorącej wody
- cukier do smaku
Dodatkowo:
- 2 pomidory
- mozzarella
- parmezan
- rukola
- czarne oliwki
- szynka parmeńska
- Ciasto: Przesiej mąkę przez sitko, dodaj trochę soli, pieprzu i oregano. Wlej do szklanki ciepłą wodę (2/3 szklanki), dodaj drożdże, łyżeczkę cukru i wymieszaj. Odstaw na 15 minut.
- Zrób zagłębienie w misce z mąką, wlej 4 łyżki oliwy i dolej połowę wody z drożdżami, teraz rozrabiaj ciasto dolewając resztę drożdży.
- Zagniataj do uformowania się ciasta, potem odłóż w cieple miejsce na 45 minut.
- Sos: bazylie i oregano zalej gorącą wodą i odstaw na kilka minut. Do ziół dodaj passatę pomidorową przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier, sól i pieprz. Wymieszaj.
- Pizza: Blachę do pizzy natłuść oliwą. Następnie ułóż ciasto na całej szerokości (możesz je rozwałkować lub ugnieść na blaszce rękoma).
- Posmaruj ciasto sosem, a następnie układaj pokrojone w plastry pomidory i mozzarellę.
- Piekarnik rozgrzej na 250 stopni. Piecz pizzę przez 10-12 minut.
- Po upieczeniu ułóż na wierzchu szynkę, rukolę, oliwki. Posyp tartym parmezanem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze