Trwa ładowanie...
d2hhaum
09-02-2021 10:12

9 lutego. Światowy dzień pizzy. Przepis na prawdziwą włoską pizzę

Przepis

9 lutego obchodzimy światowy dzień pizzy. Z tej okazji mamy dla was przepis na prawdziwą włoską pizzę. Jej przygotowanie wcale nie jest trudne. A zatem, do dzieła! Na naszej pizzy wylądowała rukola, szynka parmeńska i oliwki. Jednak jeśli macie ochotę na inne składniki, to nie bójcie się zaszaleć.

d2hhaum
4.8
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

123RF
Źródło: 123RF
Składniki

Ciasto na pizzę:

  • 2 szklanki mąki
  • 40 g świeżych drożdży
  • cukier
  • sól
  • oregano
  • 4-5 łyżek oliwy

Sos:

  • sól, pieprz
  • oregano, bazylia
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • cukier do smaku

Dodatkowo:

  • 2 pomidory
  • mozzarella
  • parmezan
  • rukola
  • czarne oliwki
  • szynka parmeńska
Przepis
  • Ciasto: Przesiej mąkę przez sitko, dodaj trochę soli, pieprzu i oregano. Wlej do szklanki ciepłą wodę (2/3 szklanki), dodaj drożdże, łyżeczkę cukru i wymieszaj. Odstaw na 15 minut.
  • Zrób zagłębienie w misce z mąką, wlej 4 łyżki oliwy i dolej połowę wody z drożdżami, teraz rozrabiaj ciasto dolewając resztę drożdży.
  • Zagniataj do uformowania się ciasta, potem odłóż w cieple miejsce na 45 minut.
  • Sos: bazylie i oregano zalej gorącą wodą i odstaw na kilka minut. Do ziół dodaj passatę pomidorową przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier, sól i pieprz. Wymieszaj.
  • Pizza: Blachę do pizzy natłuść oliwą. Następnie ułóż ciasto na całej szerokości (możesz je rozwałkować lub ugnieść na blaszce rękoma).
  • Posmaruj ciasto sosem, a następnie układaj pokrojone w plastry pomidory i mozzarellę.
  • Piekarnik rozgrzej na 250 stopni. Piecz pizzę przez 10-12 minut.
  • Po upieczeniu ułóż na wierzchu szynkę, rukolę, oliwki. Posyp tartym parmezanem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

9 lutego. Światowy dzień pizzy. Przepis na prawdziwą włoską pizzę
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hhaum
d2hhaum
d2hhaum
d2hhaum
Więcej tematów
d2hhaum

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj