Kupujesz polski czy chiński? Kontrowersje wokół czosnku

O tym, że czosnek jest zdrowy i nie warto od niego stronić, nikogo nie trzeba przekonywać. Źródło witamin, dobroczynnej allicyny, będącej naturalnym antybiotykiem, a wreszcie – niezwykłego smaku i aromatu. Nie bez znaczenia jest jednak to, po jaki czosnek sięgniemy w sklepie.

Czosnek chińskiChiński czosnek ma duże, białe główki i dlatego chętnie go jemy
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Czosnek chiński – cena, właściwości

Odróżnienie czosnku chińskiego od polskiego nie powinno nastręczać trudności, wystarczy przyswoić sobie kilka informacji.

Czosnek importuje się z Chin, bo jest dużo tańszy – może kosztować nawet połowę ceny polskiego czosnku.

A jak wygląda? Atrakcyjnie. Jest nieskazitelnie biały, a jego główki dorodne i mają regularnej wielkości ząbki. Jednak czosnek chiński jest dużo lżejszy od polskiego, a jego smak i zapach – bardzo delikatne.

Pozostawiony w lodówce chiński czosnek na pewno nie zacznie kiełkować, za to spleśnieje szybko. Chiński czosnek przed eksportem jest dokładnie czyszczony, co ma zwiększać jego atrakcyjność. Niektóre ze źródeł podają, że czosnek zostaje poddany promieniowaniu, by nie kiełkował i nie wypuszczał korzeni.

Wątpliwości budzi także sama uprawa czosnku – w Chinach nie są spełniane żadne normy, za to chętnie sięga się po herbicydy i w dodatku można roślinę modyfikować genetycznie. Również daleka droga, jaką musi przebyć czosnek, wymaga, by odpowiednio zabezpieczyć towar – służą temu środki chemiczne, przedłużające jego świeżość.

Czosnek - naturalny antybiotyk. Zobacz, jak go stosować, by był skuteczny

Czosnek polski – smak, zapach, właściwości

Jest dużo bardziej niepozorny od chińskiej podróbki. Ma małe główki o nieregularnym kształcie. Za to jest cięższy mimo swego rozmiaru, a uwagę zwraca charakterystyczny kolor osnówki – szara, miejscami fioletowa lub różowa. To znak rozpoznawczy polskiego czosnku.

Polski czosnek może zawierać resztki korzonka. Pozostawiony w suchym miejscu zmniejszy swą objętość i wyschnie, a w wilgotnym – zakiełkuje i wypuści zielony szczypiorek, zwiększając tym samym stężenie dobroczynnej allicyny.

Co najważniejsze, nasz rodzimy czosnek ma bardzo intensywny aromat i ostry smak, o czym można się przekonać nawet przed obraniem go z łupiny. Wąchając korzonek w sklepie czy na targu, możemy przekonać się o jego mocy.

Polski czy chiński – jaki czosnek wybrać?

Badania wskazują, że ponad 80 procent marketów sprzedaje przede wszystkim chiński czosnek. A konsumenci kupują go bez szemrania. Czy należy się go obawiać? Zdecydowanie tak – nie bez znaczenia jest to, jakiego czosnku używamy.

Chiński czosnek pozbawiony jest smaku i wartości odżywczych naszego polskiego odpowiednika. Na korzyść przemawia tylko jego wygląd, co dla konsumenta może być mylące. Nie dajmy się zwieść – niepozorny, brzydki, polski czosnek kryje w sobie moc.

Główki polskiego czosnku
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia