Zupa szparagowa z makaronem
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 250 g makaronu typu krajanka
- wiązka białych szparagów
- 0,75 l wody
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 100 ml słodkiej śmietanki 18%
- 100 ml kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka mąki
- sól, cukier, biały pieprz do smaku
Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Szparagi obieramy, kroimy na pół i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Części z główką wyciągamy, a dolne części miksujemy z wodą, w której się gotowały.
Przecieramy przez sito, aby pozbyć się łyk, dodajemy sos sojowy, biały pieprz do smaku i masło. Obie śmietany łączymy z mąką, hartujemy niewielką ilością zupy i wszystko łączymy. Na koniec dodajemy szparagi z główką i makaron.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze