Chcesz zostać mistrzem zup? Oto ważne porady

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Aleksandra Hangel

/ 10Zupa zawsze dobra

Obraz
© 123RF

Zupy są łatwe w przygotowaniu, pożywne i smaczne. Niewątpliwie należą do tradycyjnych dań polskich, które robione są z dostępnych warzyw, gotowane na mięsie bądź bez niego. Sprawdzą się świetnie jako pierwsze danie albo lunch do pracy.

/ 10Czym zagęścić zupę?

Obraz
© 123RF

Zdarza się tak, że nasza zupa mimo sporej ilości składników, nadal jest zbyt wodnista. Są na to sposoby.

/ 10Śmietana

Obraz
© 123RF

Odpowiednią ilość śmietany należy wymieszać z niewielką ilością mąki, a następnie zahartować kilkoma łyżkami gorącej zupy. Na koniec - wlać do zupy mieszając całość.

/ 10Mąka

Obraz
© Shutterstock.com | shutterstock.com

Odpowiednią ilość mąki należy wymieszać dokładnie z wodą, rozcierając wszystkie grudki, a następnie powstałą miksturę wlać powoli do gotującej się zupy, cały czas mieszając. Zupę należy jeszcze później chwilę pogotować.

/ 10Jajko

Obraz
© 123RF

Żółtko jajka należy wymieszać z chudą śmietaną i wlać do gorącej zupy. Należy jednak pamiętać, aby już później jej nie gotować, ponieważ spowoduje to ścięcie się jajka i powstaną grudki.

/ 10Co zrobić, gdy zupa się przypali?

Obraz
© Shutterstock.com

Każdy pamięta chyba moment, gdy na chwilę odszedł od kuchenki, zapomniał i zupa się przypaliła. Nie ma powodów do paniki. Aby ją uratować, należy przelać ją do nowego, czystego garnka. Należy pamiętać, aby wcześniej nie odrywać tego, co się przypaliło od dna.

/ 10Z czym podawać zupę?

Obraz
© iStock.com

Zupy na bazie rosołu - czyli te klarowne - oraz gładkie kremy nie są tak dobre, gdy nie mają dodatków. Nasze propozycje doskonale je urozmaicą.

/ 10Grzanki

Obraz
© 123RF
  • Pieczywo pszenne
  • Oliwa z oliwek lub masło – kilka łyżek
  • Zioła prowansalskie lub inne ulubione

Sposób przygotowania:
Pieczywo pokrój w kostkę. Przełóż do plastikowej miski, skrop oliwą z oliwek, lekko mieszając grzanki w misce. Zamiast oliwy można użyć kilka łyżek roztopionego masła. Posyp grzanki ziołami, lekko wymieszaj. Zrumień pieczywo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku nastawionym na 200 st C. Zajmie to około 10 minut.

/ 10Makaron naleśnikowy

  • 120 g mąki pszennej
  • 2 średniej wielkości jajka
  • 300 ml mleka
  • 50 ml śmietanki 30 proc.
  • łyżka oleju
  • szczypta soli

Wsyp do naczynia mąkę, szczyptę soli, dodaj jajko i powoli wlewaj mleko i śmietankę. Dodaj olej, ciągle miksując. Na dużej patelni usmaż dość cienkie naleśniki, ale bez dodatku tłuszczu. Usmażone naleśniki zwiń w rulonik, cienko pokrój na makaron.

10 / 10Pulpeciki z indyka

Obraz
© 123RF
  • 30 dkg mięsa indyczego mielonego
  • 1 jajko
  • 1 cebulka
  • 4 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 2 łyżki oleju

Cebulę drobno posiekaj, przesmaż na rozgrzanym oleju aż do momentu, gdy cebulka się lekko zarumieni. Resztę składników przełóż do plastikowej miski, dodaj cebulkę, wymieszaj. Wilgotnymi dłońmi uformuj małe kulki. Lekko podsmaż je z obu stron na rozgrzanej patelni. Wrzuć na wrzątek i gotuj przez 15 minut.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja