Chcesz zostać mistrzem zup? Oto ważne porady

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Aleksandra Hangel

/ 10Zupa zawsze dobra

Obraz
© 123RF

Zupy są łatwe w przygotowaniu, pożywne i smaczne. Niewątpliwie należą do tradycyjnych dań polskich, które robione są z dostępnych warzyw, gotowane na mięsie bądź bez niego. Sprawdzą się świetnie jako pierwsze danie albo lunch do pracy.

/ 10Czym zagęścić zupę?

Obraz
© 123RF

Zdarza się tak, że nasza zupa mimo sporej ilości składników, nadal jest zbyt wodnista. Są na to sposoby.

/ 10Śmietana

Obraz
© 123RF

Odpowiednią ilość śmietany należy wymieszać z niewielką ilością mąki, a następnie zahartować kilkoma łyżkami gorącej zupy. Na koniec - wlać do zupy mieszając całość.

/ 10Mąka

Obraz
© Shutterstock.com | shutterstock.com

Odpowiednią ilość mąki należy wymieszać dokładnie z wodą, rozcierając wszystkie grudki, a następnie powstałą miksturę wlać powoli do gotującej się zupy, cały czas mieszając. Zupę należy jeszcze później chwilę pogotować.

/ 10Jajko

Obraz
© 123RF

Żółtko jajka należy wymieszać z chudą śmietaną i wlać do gorącej zupy. Należy jednak pamiętać, aby już później jej nie gotować, ponieważ spowoduje to ścięcie się jajka i powstaną grudki.

/ 10Co zrobić, gdy zupa się przypali?

Obraz
© Shutterstock.com

Każdy pamięta chyba moment, gdy na chwilę odszedł od kuchenki, zapomniał i zupa się przypaliła. Nie ma powodów do paniki. Aby ją uratować, należy przelać ją do nowego, czystego garnka. Należy pamiętać, aby wcześniej nie odrywać tego, co się przypaliło od dna.

/ 10Z czym podawać zupę?

Obraz
© iStock.com

Zupy na bazie rosołu - czyli te klarowne - oraz gładkie kremy nie są tak dobre, gdy nie mają dodatków. Nasze propozycje doskonale je urozmaicą.

/ 10Grzanki

Obraz
© 123RF
  • Pieczywo pszenne
  • Oliwa z oliwek lub masło – kilka łyżek
  • Zioła prowansalskie lub inne ulubione

Sposób przygotowania:
Pieczywo pokrój w kostkę. Przełóż do plastikowej miski, skrop oliwą z oliwek, lekko mieszając grzanki w misce. Zamiast oliwy można użyć kilka łyżek roztopionego masła. Posyp grzanki ziołami, lekko wymieszaj. Zrumień pieczywo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku nastawionym na 200 st C. Zajmie to około 10 minut.

/ 10Makaron naleśnikowy

  • 120 g mąki pszennej
  • 2 średniej wielkości jajka
  • 300 ml mleka
  • 50 ml śmietanki 30 proc.
  • łyżka oleju
  • szczypta soli

Wsyp do naczynia mąkę, szczyptę soli, dodaj jajko i powoli wlewaj mleko i śmietankę. Dodaj olej, ciągle miksując. Na dużej patelni usmaż dość cienkie naleśniki, ale bez dodatku tłuszczu. Usmażone naleśniki zwiń w rulonik, cienko pokrój na makaron.

10 / 10Pulpeciki z indyka

Obraz
© 123RF
  • 30 dkg mięsa indyczego mielonego
  • 1 jajko
  • 1 cebulka
  • 4 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 2 łyżki oleju

Cebulę drobno posiekaj, przesmaż na rozgrzanym oleju aż do momentu, gdy cebulka się lekko zarumieni. Resztę składników przełóż do plastikowej miski, dodaj cebulkę, wymieszaj. Wilgotnymi dłońmi uformuj małe kulki. Lekko podsmaż je z obu stron na rozgrzanej patelni. Wrzuć na wrzątek i gotuj przez 15 minut.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść