Zupa zawsze dobra
Zupy są łatwe w przygotowaniu, pożywne i smaczne. Niewątpliwie należą do tradycyjnych dań polskich, które robione są z dostępnych warzyw, gotowane na mięsie bądź bez niego. Sprawdzą się świetnie jako pierwsze danie albo lunch do pracy.
Czym zagęścić zupę?
Zdarza się tak, że nasza zupa mimo sporej ilości składników, nadal jest zbyt wodnista. Są na to sposoby.
Śmietana
Odpowiednią ilość śmietany należy wymieszać z niewielką ilością mąki, a następnie zahartować kilkoma łyżkami gorącej zupy. Na koniec - wlać do zupy mieszając całość.
Mąka
Odpowiednią ilość mąki należy wymieszać dokładnie z wodą, rozcierając wszystkie grudki, a następnie powstałą miksturę wlać powoli do gotującej się zupy, cały czas mieszając. Zupę należy jeszcze później chwilę pogotować.
Jajko
Żółtko jajka należy wymieszać z chudą śmietaną i wlać do gorącej zupy. Należy jednak pamiętać, aby już później jej nie gotować, ponieważ spowoduje to ścięcie się jajka i powstaną grudki.
Co zrobić, gdy zupa się przypali?
Każdy pamięta chyba moment, gdy na chwilę odszedł od kuchenki, zapomniał i zupa się przypaliła. Nie ma powodów do paniki. Aby ją uratować, należy przelać ją do nowego, czystego garnka. Należy pamiętać, aby wcześniej nie odrywać tego, co się przypaliło od dna.
Z czym podawać zupę?
Zupy na bazie rosołu - czyli te klarowne - oraz gładkie kremy nie są tak dobre, gdy nie mają dodatków. Nasze propozycje doskonale je urozmaicą.
Grzanki
- Pieczywo pszenne
- Oliwa z oliwek lub masło – kilka łyżek
- Zioła prowansalskie lub inne ulubione
Sposób przygotowania:
Pieczywo pokrój w kostkę. Przełóż do plastikowej miski, skrop oliwą z oliwek, lekko mieszając grzanki w misce. Zamiast oliwy można użyć kilka łyżek roztopionego masła. Posyp grzanki ziołami, lekko wymieszaj. Zrumień pieczywo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku nastawionym na 200 st C. Zajmie to około 10 minut.
Makaron naleśnikowy
- 120 g mąki pszennej
- 2 średniej wielkości jajka
- 300 ml mleka
- 50 ml śmietanki 30 proc.
- łyżka oleju
- szczypta soli
Wsyp do naczynia mąkę, szczyptę soli, dodaj jajko i powoli wlewaj mleko i śmietankę. Dodaj olej, ciągle miksując. Na dużej patelni usmaż dość cienkie naleśniki, ale bez dodatku tłuszczu. Usmażone naleśniki zwiń w rulonik, cienko pokrój na makaron.
Pulpeciki z indyka
- 30 dkg mięsa indyczego mielonego
- 1 jajko
- 1 cebulka
- 4 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki
- 2-3 łyżki bułki tartej
- sól morska
- pieprz czarny
- 2 łyżki oleju
Cebulę drobno posiekaj, przesmaż na rozgrzanym oleju aż do momentu, gdy cebulka się lekko zarumieni. Resztę składników przełóż do plastikowej miski, dodaj cebulkę, wymieszaj. Wilgotnymi dłońmi uformuj małe kulki. Lekko podsmaż je z obu stron na rozgrzanej patelni. Wrzuć na wrzątek i gotuj przez 15 minut.