Chcesz zostać mistrzem zup? Oto ważne porady

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Aleksandra Hangel

/ 10Zupa zawsze dobra

Obraz
© 123RF

Zupy są łatwe w przygotowaniu, pożywne i smaczne. Niewątpliwie należą do tradycyjnych dań polskich, które robione są z dostępnych warzyw, gotowane na mięsie bądź bez niego. Sprawdzą się świetnie jako pierwsze danie albo lunch do pracy.

/ 10Czym zagęścić zupę?

Obraz
© 123RF

Zdarza się tak, że nasza zupa mimo sporej ilości składników, nadal jest zbyt wodnista. Są na to sposoby.

/ 10Śmietana

Obraz
© 123RF

Odpowiednią ilość śmietany należy wymieszać z niewielką ilością mąki, a następnie zahartować kilkoma łyżkami gorącej zupy. Na koniec - wlać do zupy mieszając całość.

/ 10Mąka

Obraz
© Shutterstock.com | shutterstock.com

Odpowiednią ilość mąki należy wymieszać dokładnie z wodą, rozcierając wszystkie grudki, a następnie powstałą miksturę wlać powoli do gotującej się zupy, cały czas mieszając. Zupę należy jeszcze później chwilę pogotować.

/ 10Jajko

Obraz
© 123RF

Żółtko jajka należy wymieszać z chudą śmietaną i wlać do gorącej zupy. Należy jednak pamiętać, aby już później jej nie gotować, ponieważ spowoduje to ścięcie się jajka i powstaną grudki.

/ 10Co zrobić, gdy zupa się przypali?

Obraz
© Shutterstock.com

Każdy pamięta chyba moment, gdy na chwilę odszedł od kuchenki, zapomniał i zupa się przypaliła. Nie ma powodów do paniki. Aby ją uratować, należy przelać ją do nowego, czystego garnka. Należy pamiętać, aby wcześniej nie odrywać tego, co się przypaliło od dna.

/ 10Z czym podawać zupę?

Obraz
© iStock.com

Zupy na bazie rosołu - czyli te klarowne - oraz gładkie kremy nie są tak dobre, gdy nie mają dodatków. Nasze propozycje doskonale je urozmaicą.

/ 10Grzanki

Obraz
© 123RF
  • Pieczywo pszenne
  • Oliwa z oliwek lub masło – kilka łyżek
  • Zioła prowansalskie lub inne ulubione

Sposób przygotowania:
Pieczywo pokrój w kostkę. Przełóż do plastikowej miski, skrop oliwą z oliwek, lekko mieszając grzanki w misce. Zamiast oliwy można użyć kilka łyżek roztopionego masła. Posyp grzanki ziołami, lekko wymieszaj. Zrumień pieczywo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku nastawionym na 200 st C. Zajmie to około 10 minut.

/ 10Makaron naleśnikowy

  • 120 g mąki pszennej
  • 2 średniej wielkości jajka
  • 300 ml mleka
  • 50 ml śmietanki 30 proc.
  • łyżka oleju
  • szczypta soli

Wsyp do naczynia mąkę, szczyptę soli, dodaj jajko i powoli wlewaj mleko i śmietankę. Dodaj olej, ciągle miksując. Na dużej patelni usmaż dość cienkie naleśniki, ale bez dodatku tłuszczu. Usmażone naleśniki zwiń w rulonik, cienko pokrój na makaron.

10 / 10Pulpeciki z indyka

Obraz
© 123RF
  • 30 dkg mięsa indyczego mielonego
  • 1 jajko
  • 1 cebulka
  • 4 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 2 łyżki oleju

Cebulę drobno posiekaj, przesmaż na rozgrzanym oleju aż do momentu, gdy cebulka się lekko zarumieni. Resztę składników przełóż do plastikowej miski, dodaj cebulkę, wymieszaj. Wilgotnymi dłońmi uformuj małe kulki. Lekko podsmaż je z obu stron na rozgrzanej patelni. Wrzuć na wrzątek i gotuj przez 15 minut.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców