WAŻNE
TERAZ

Dron nad budynkami rządowymi. Jest komunikat premiera

Chcesz zostać mistrzem zup? Oto ważne porady

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Aleksandra Hangel

/ 10Zupa zawsze dobra

Obraz
© 123RF

Zupy są łatwe w przygotowaniu, pożywne i smaczne. Niewątpliwie należą do tradycyjnych dań polskich, które robione są z dostępnych warzyw, gotowane na mięsie bądź bez niego. Sprawdzą się świetnie jako pierwsze danie albo lunch do pracy.

/ 10Czym zagęścić zupę?

Obraz
© 123RF

Zdarza się tak, że nasza zupa mimo sporej ilości składników, nadal jest zbyt wodnista. Są na to sposoby.

/ 10Śmietana

Obraz
© 123RF

Odpowiednią ilość śmietany należy wymieszać z niewielką ilością mąki, a następnie zahartować kilkoma łyżkami gorącej zupy. Na koniec - wlać do zupy mieszając całość.

/ 10Mąka

Obraz
© Shutterstock.com | shutterstock.com

Odpowiednią ilość mąki należy wymieszać dokładnie z wodą, rozcierając wszystkie grudki, a następnie powstałą miksturę wlać powoli do gotującej się zupy, cały czas mieszając. Zupę należy jeszcze później chwilę pogotować.

/ 10Jajko

Obraz
© 123RF

Żółtko jajka należy wymieszać z chudą śmietaną i wlać do gorącej zupy. Należy jednak pamiętać, aby już później jej nie gotować, ponieważ spowoduje to ścięcie się jajka i powstaną grudki.

/ 10Co zrobić, gdy zupa się przypali?

Obraz
© Shutterstock.com

Każdy pamięta chyba moment, gdy na chwilę odszedł od kuchenki, zapomniał i zupa się przypaliła. Nie ma powodów do paniki. Aby ją uratować, należy przelać ją do nowego, czystego garnka. Należy pamiętać, aby wcześniej nie odrywać tego, co się przypaliło od dna.

/ 10Z czym podawać zupę?

Obraz
© iStock.com

Zupy na bazie rosołu - czyli te klarowne - oraz gładkie kremy nie są tak dobre, gdy nie mają dodatków. Nasze propozycje doskonale je urozmaicą.

/ 10Grzanki

Obraz
© 123RF
  • Pieczywo pszenne
  • Oliwa z oliwek lub masło – kilka łyżek
  • Zioła prowansalskie lub inne ulubione

Sposób przygotowania:
Pieczywo pokrój w kostkę. Przełóż do plastikowej miski, skrop oliwą z oliwek, lekko mieszając grzanki w misce. Zamiast oliwy można użyć kilka łyżek roztopionego masła. Posyp grzanki ziołami, lekko wymieszaj. Zrumień pieczywo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku nastawionym na 200 st C. Zajmie to około 10 minut.

/ 10Makaron naleśnikowy

  • 120 g mąki pszennej
  • 2 średniej wielkości jajka
  • 300 ml mleka
  • 50 ml śmietanki 30 proc.
  • łyżka oleju
  • szczypta soli

Wsyp do naczynia mąkę, szczyptę soli, dodaj jajko i powoli wlewaj mleko i śmietankę. Dodaj olej, ciągle miksując. Na dużej patelni usmaż dość cienkie naleśniki, ale bez dodatku tłuszczu. Usmażone naleśniki zwiń w rulonik, cienko pokrój na makaron.

10 / 10Pulpeciki z indyka

Obraz
© 123RF
  • 30 dkg mięsa indyczego mielonego
  • 1 jajko
  • 1 cebulka
  • 4 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 2 łyżki oleju

Cebulę drobno posiekaj, przesmaż na rozgrzanym oleju aż do momentu, gdy cebulka się lekko zarumieni. Resztę składników przełóż do plastikowej miski, dodaj cebulkę, wymieszaj. Wilgotnymi dłońmi uformuj małe kulki. Lekko podsmaż je z obu stron na rozgrzanej patelni. Wrzuć na wrzątek i gotuj przez 15 minut.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary