Zapiekanka warzywna pod beszamelem
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 6 marchewek
- 6 pietruszek
- 2 buraki
- sól himalajska do smaku
- pieprz czarny do smaku
- chilli do smaku
- 1 łyżka majeranku
- 400 g mięsa mielonego z indyka
- 2 ząbki czosnku
- 200 g kaszy gryczanej
- 1 łyżka oliwy
Sos beszamelowy:
- 50 g masła
- 80 g mąki pszennej
- 500 ml mleka
- ok. 1/2 łyżeczki soli
- ok. 1/3 – 1/2 łyżeczki startej na małych oczkach gałki muszkatołowej
- szczypta pieprzu do smaku
Wszystkie składniki na sos umieść w garnku i cały czas mieszając, podgrzewaj je do momentu, aż konsystencja sosu będzie gęsta, przypominająca budyń.
Obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa ugotuj na parze. Następnie wymieszaj je z przyprawami. Warzywa ułóż warstwowo w naczyniu żaroodpornym wraz z doprawionym solą i pieprzem mięsem z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Dodaj też ugotowaną na sypko kaszę. Na wierzchu rozlej beszamel. Piecz w 180 stopniach C przez około 30-40 minut do czasu, aż powierzchnia sosu będzie rumiana.
Zobacz także: azjatyckie klopsiki z makaronem
Przepis poleca Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious".
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze