Trwa ładowanie...
d1fsls1
25-02-2022 12:23

Warstwowe cudo. Przepyszny i kremowy michałek

Przepis

Chcecie zaskoczyć najbliższych? Wypróbujcie przepis na aksamitne ciacho z dużą ilością kremu i czekoladowymi cukierkami. Jest wilgotne, bardzo aromatyczne i dosłownie rozpływa się w ustach. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

d1fsls1
1.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

8-10

Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki

Biszkopt:

  • 6 jajek – osobno żółtka i białka
  • 180 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
  • 160 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 30 g kakao bez cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 ml oleju

Do nasączenia:

  • 150 ml wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 3-4 łyżki kwaśnego dżemu lub powideł śliwkowych

Krem:

  • 900 ml mleka
  • 2 budynie w proszku, waniliowe lub śmietankowe bez cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
  • 180 g cukru
  • 2 kopiaste łyżki mąki pszennej – 50g
  • 220 g cukierków michałków
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 płaska łyżka kakao bez cukru

Wierzch:

  • 350 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 proc.
  • 2 łyżeczki fixu do śmietany (niekoniecznie)
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • kakao do posypania
  • posiekane orzechy do posypania
Przepis

Biszkopt:

  • Piekarnik nastawić na 180 st. C na funkcji góra-dół.
  • Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. Dodać cukier z wanilią, krótko wymieszać.
  • W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem.
  • Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać delikatnie szpatułką. Następnie na jajeczną masę przesiać przygotowaną mąkę z kakao, wymieszać szpatułką (proszę za długo nie mieszać).
  • Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25cm x 35cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.

Przygotujemy budyń do kremu:

  • Do rondelka wlać około 600 ml mleka, dodać cukier, cukier z wanilią i postawić na ogniu, zagotować.
  • Do pozostałego mleka dodać dwa budynie w proszku, mąkę pszenną i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
  • Gdy mleko się zagotuje, dodać rozmieszane budynie z mąką i ugotować gęsty budyń. Cały czas mieszać, aby nie przypalić (jak powstaną grudki nie należy się przejmować, tylko energicznie mieszać). Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać go na małym ogniu, miesząc przez około 1-2 minuty.
  • Budyń zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia, ma mieć temperaturę pokojową jak masło.

Zaczniemy składać ciasto:

  • Ostudzone ciasto wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Z wierzchu ciasta odciąć przypieczoną skórkę i ciasto przekroić w poziomie na dwie równe części, jedną część włożyć do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć ciasto w blaszce. Ciasto posmarować powidłami.

Skończymy krem:

  • Masło przełożyć do miski, dodać kakao i ucierać mikserem przez około 3 minuty. Następnie w 6 partiach dodać ostudzony budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
  • Cukierki michałki pokroić na kawałeczki i dodać je do kremu, wymieszać szpatułką.
  • Na ciasto w blaszce wyłożyć około 3/4 kremu, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą część ciasta, nasączyć je pozostałym ponczem i wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Na czas dalszych przygotowań ciasto można na chwilkę wstawić do lodówki.

Wierzch:

  • Śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder, fix i ubić.
  • Gotową śmietankę przełożyć na ciasto i wyrównać. Ciasto posypać kakao i orzechami, wstawić na całą noc do lodówki.
Warstwowe cudo. Przepyszny i kremowy michałek
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1fsls1
d1fsls1
d1fsls1
d1fsls1
Więcej tematów
d1fsls1