Warstwowe cudo. Przepyszny i kremowy michałek
Chcecie zaskoczyć najbliższych? Wypróbujcie przepis na aksamitne ciacho z dużą ilością kremu i czekoladowymi cukierkami. Jest wilgotne, bardzo aromatyczne i dosłownie rozpływa się w ustach. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 8-10 |
Okazja: |
Do nasączenia:
- 150 ml wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo:
- 3-4 łyżki kwaśnego dżemu lub powideł śliwkowych
Krem:
- 900 ml mleka
- 2 budynie w proszku, waniliowe lub śmietankowe bez cukru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
- 180 g cukru
- 2 kopiaste łyżki mąki pszennej – 50g
- 220 g cukierków michałków
- 250 g masła w temperaturze pokojowej
- 1 płaska łyżka kakao bez cukru
Wierzch:
- 350 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 proc.
- 2 łyżeczki fixu do śmietany (niekoniecznie)
- 1 płaska łyżka cukru pudru
- kakao do posypania
- posiekane orzechy do posypania
Biszkopt:
- Piekarnik nastawić na 180 st. C na funkcji góra-dół.
- Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. Dodać cukier z wanilią, krótko wymieszać.
- W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem.
- Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać delikatnie szpatułką. Następnie na jajeczną masę przesiać przygotowaną mąkę z kakao, wymieszać szpatułką (proszę za długo nie mieszać).
- Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25cm x 35cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
Przygotujemy budyń do kremu:
- Do rondelka wlać około 600 ml mleka, dodać cukier, cukier z wanilią i postawić na ogniu, zagotować.
- Do pozostałego mleka dodać dwa budynie w proszku, mąkę pszenną i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
- Gdy mleko się zagotuje, dodać rozmieszane budynie z mąką i ugotować gęsty budyń. Cały czas mieszać, aby nie przypalić (jak powstaną grudki nie należy się przejmować, tylko energicznie mieszać). Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać go na małym ogniu, miesząc przez około 1-2 minuty.
- Budyń zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia, ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
Zaczniemy składać ciasto:
- Ostudzone ciasto wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Z wierzchu ciasta odciąć przypieczoną skórkę i ciasto przekroić w poziomie na dwie równe części, jedną część włożyć do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć ciasto w blaszce. Ciasto posmarować powidłami.
Skończymy krem:
- Masło przełożyć do miski, dodać kakao i ucierać mikserem przez około 3 minuty. Następnie w 6 partiach dodać ostudzony budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
- Cukierki michałki pokroić na kawałeczki i dodać je do kremu, wymieszać szpatułką.
- Na ciasto w blaszce wyłożyć około 3/4 kremu, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą część ciasta, nasączyć je pozostałym ponczem i wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Na czas dalszych przygotowań ciasto można na chwilkę wstawić do lodówki.
Wierzch:
- Śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder, fix i ubić.
- Gotową śmietankę przełożyć na ciasto i wyrównać. Ciasto posypać kakao i orzechami, wstawić na całą noc do lodówki.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze