Udka kurczaka pieczone w boczku
Autorka bloga "Kulinarna chwila" podzieliła się z nami poprzez dziejesiewp.pl, przepisem na pieczone udka kurczaka. "Delikatne mięso z kurczaka, owinięte w aromatycznym boczku, zanurzone w pysznym sosie pieczarkowym, to moja propozycja na dzisiejszy obiad" - pisze blogerka.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
• 5 udek z kurczaka
• 10 plastrów boczku parzonego
• przyprawa do kurczaka staropolska
• sól, pieprz
• 1 kg pieczarek
• sos pieczarkowy (w proszku)
• olej do smażenia
Udka myjemy i przecinamy na połowę, doprawiamy solą oraz przyprawą do kurczaka. Każdy kawałek mięsa uwijamy boczkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w 180 st. C. W czasie, kiedy mięso nam się piecze, podsmażamy pokrojone pieczarki na rozgrzanym oleju, doprawiamy pieprzem oraz solą. Sos pieczarkowy rozrabiamy w ½ szklance zimnej wody i wlewamy pod koniec smażenia grzybów, chwilę gotujemy. Udka po upieczeniu układamy w naczyniu i polewamy sosem pieczarkowym
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze