Trwa ładowanie...
df0rco1

Sos pieczarkowy

123
Źródło: 123

Sos pieczarkowy to jeden z najczęściej przyrządzanych sosów. Możemy go robić przez cały rok, pasuje do wielu dań, a do tego jest pyszny. Zobacz, jak go przyrządzić i z jakimi daniami idealnie będzie się komponował.

Domowy sos pieczarkowy uwielbia niemal każdy. Ma wyrazisty smak, rozpływa się w ustach i nadaje oryginalnego charakteru wielu potrawom. Można dodawać go do dań mięsnych, rybnych i wegetariańskich. Świetnie sprawdzi się także z plackami ziemniaczanymi czy tradycyjnymi gołąbkami. Bardzo dobrze będzie się komponował ze smakiem domowych klusek śląskich lub klasycznych ziemniaków. Wiele osób serwuje go także z kaszami, makaronami czy nawet z ryżem.

W Polsce bardzo często jest również dodawany do różnego rodzaju mięs. Dobrze współgra ze smakiem wieprzowiny, wołowiny, cielęciny czy drobiu. W książkach kucharskich znajdziemy wiele przepisów, które sugerują polanie mięsnej pieczeni właśnie sosem pieczarkowym. Można go połączyć także z mięsem mielonym.

Sos pieczarkowy – wykonanie
Najczęściej sos pieczarkowy wykonuje się na bazie śmietany. Powinny o tym pamiętać szczególnie te osoby, które są na diecie odchudzającej lub z powodów zdrowotnych nie mogą jeść kalorycznych posiłków. Jeśli jednak zdecydujemy się na jego wykonanie i podanie, sam proces przyrządzania nie powinien sprawić nam wielu problemów.

Na początku należy dokładnie umyć przygotowane pieczarki. Po ich osuszeniu kroimy je w cienkie plasterki. Następnie na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim drobno pokrojoną cebulkę. Gdy ta zacznie się szklić, na patelnię wrzucamy przygotowane pieczarki. Całość dusimy przez około 15 minut.

W tym czasie w osobnym naczyniu mieszam mąkę, sok z cytryny i śmietanę, najlepiej tłustą. Gdy nasza mieszanka będzie gładka i pozbawiona grudek, możemy wlać ją do duszących się pieczarek. Całość należy gotować na małym ogniu, mieszając co jakiś czas.

Nasz sos należy również doprawić. Ze względu na to, że pieczarki mają bardzo intensywny smak, nie polecamy używania bardzo ostrych i wyrazistych przypraw. Odrobina soli, pieprzu, kolendry i nieco gałki muszkatołowej w zupełności wystarczą. Warto jednak pomyśleć nad dodaniem do naszego sosu świeżego koperku lub posiekanej natki pietruszki.

df0rco1
df0rco1
df0rco1
Więcej tematów
df0rco1

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj