Trwa ładowanie...
d9r0cxk
d9r0cxk

Gofry ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Przepis

Kto nie lubi gofrów? A próbowaliście kiedyś gofrów ziemniaczanych? To świetny pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z wcześniejszego obiadu. Najlepiej smakują z domowym sosem pieczarkowym. Przepis z bloga "zGotowana Paula".

4.5
(2 głosy)
Oceń:
d9r0cxk
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Gofry ziemniaczane z sosem pieczarkowym
zGotowana Paula
Gofry ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Składniki

Gofry:

  • 1 szklanka ugotowanych i ugniecionych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 3/4 szkl. startego na dużych oczkach sera żółtek
  • 1 szkl. mleka
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • przyprawy: sól, pieprz i słodka papryka

Sos pieczarkowy:

  • 200 g małych pieczarek
  • pół cebuli
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 3 łyżki słodkiej lejącej śmietanki
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1/4 szkl. wody
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji
Przepis

Jajko wbić do miski i rozmącić, dodać ziemniaki i żółty ser, ciągle mieszać dolewając mleko i wsypując mąkę - powinna powstać gęsta masa. Należy pamiętać, że podstawą udanych gofrów jest dobra gofrownica, najlepiej o mocy powyżej 1000 W. 2 łyżki masy wyłożyć na mocno rozgrzaną i naoliwioną, gofrownicę. Zamknąć i piec około 7-10 min., nie otwierać wcześniej.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Pieczarki umyć, przekroić na pół, dodać do cebulki i razem smażyć. Następnie wymieszać obie śmietany, wodę i mąkę i wlać do pieczarek. Smażyć do uzyskania konsystencji sosu. Na końcu doprawić.

Zobacz też przepis na sałatkę gyros

Gofry ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
3
Share
d9r0cxk
d9r0cxk
d9r0cxk

d9r0cxk
d9r0cxk
d9r0cxk