Gofry ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Kto nie lubi gofrów? A próbowaliście kiedyś gofrów ziemniaczanych? To świetny pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z wcześniejszego obiadu. Najlepiej smakują z domowym sosem pieczarkowym. Przepis z bloga "zGotowana Paula".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Gofry:
- 1 szklanka ugotowanych i ugniecionych ziemniaków
- 1 jajko
- 3/4 szkl. startego na dużych oczkach sera żółtek
- 1 szkl. mleka
- 1 szkl. mąki pszennej
- przyprawy: sól, pieprz i słodka papryka
Sos pieczarkowy:
- 200 g małych pieczarek
- pół cebuli
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 3 łyżki słodkiej lejącej śmietanki
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1/4 szkl. wody
- sól i pieprz
- natka pietruszki do dekoracji
Jajko wbić do miski i rozmącić, dodać ziemniaki i żółty ser, ciągle mieszać dolewając mleko i wsypując mąkę - powinna powstać gęsta masa. Należy pamiętać, że podstawą udanych gofrów jest dobra gofrownica, najlepiej o mocy powyżej 1000 W. 2 łyżki masy wyłożyć na mocno rozgrzaną i naoliwioną, gofrownicę. Zamknąć i piec około 7-10 min., nie otwierać wcześniej.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Pieczarki umyć, przekroić na pół, dodać do cebulki i razem smażyć. Następnie wymieszać obie śmietany, wodę i mąkę i wlać do pieczarek. Smażyć do uzyskania konsystencji sosu. Na końcu doprawić.
Zobacz też przepis na sałatkę gyros
src="https://d.wpimg.pl/48002593-294060670/salatka.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze