Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami
Polędwica to najsmaczniejsze mięso wieprzowe – jest chude, miękkie i świetnie nadaje się do krótkiego duszenia. Dobrze komponuje się niemal ze wszystkimi dodatkami, jednak dziś przepis na siłę prostoty, czyli polędwiczki wieprzowe z pieczarkami.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: |
- 1 polędwica wieprzowa (500-700 g)
- po 250 g pieczarek i brązowych grzybów portobello
- 3 szalotki
- 2 łodygi selera naciowego
- 200 ml śmietany kremówki
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 4 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki mąki
- pęczek koperku drobno posiekanego
- przyprawy: sól, pieprz, pół łyżeczki tymianku
- Polędwicę opłukać i oczyścić z błon, a następnie pokroić na medaliony o grubości ok. 0,5 cm.
- Lekko rozklepać je dłonią i każdy kawałek polędwiczki oprószyć solą i pieprzem.
- Mięso odstawić do lodówki, a w międzyczasie oczyścić lub opłukać pieczarki i portobello. Pokroić na plasterki, a szalotkę w drobną kostkę. Łodygi selera również opłukać i obrać oraz pokroić na plasterki.
- Rozgrzać patelnię i wyłożyć na nią masło z 1 łyżką oleju. Medaliony wyjąć z lodówki i oprószyć mąką, a następnie układać na rozgrzanym tłuszczu. Obsmażyć po minucie z każdej strony, aż będą złociste.
- Zdjąć medaliony z patelni, a na ich miejsce wrzucić pieczarki z selerem. Smażyć około 10 minut na dużym ogniu, pod koniec dodać szalotki i tymianek.
- Gdy woda odparuje, a pieczarki i cebula staną się rumiane, na patelnię włożyć polędwiczki i zalać je winem.
- Odparować wino, a w międzyczasie rozprowadzić kremówkę z niewielką ilością płynu z patelni i dodać do polędwiczek.
- Przykryć pokrywką i dusić przez kilka minut. Następnie zdjąć patelnię z ognia, a całe danie posypać koperkiem. Można doprawić do smaku solą i pieprzem, jeśli jest taka konieczność.
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami można podawać klasycznie z ziemniakami lub kopytkami albo wymieszać z makaronem typu casarecce, kokardki lub penne. Świetnie będą smakować także z kaszą gryczaną niepaloną lub kaszą jaglaną, a ostatecznie także i z ryżem.
Koperek można zastąpić natką pietruszki, a w wersji z makaronem warto obsypać danie listkami świeżego oregano.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl:external}
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze