Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami

Polędwica to najsmaczniejsze mięso wieprzowe – jest chude, miękkie i świetnie nadaje się do krótkiego duszenia. Dobrze komponuje się niemal ze wszystkimi dodatkami, jednak dziś przepis na siłę prostoty, czyli polędwiczki wieprzowe z pieczarkami.

Polędwiczka wieprzowa z pieczarkamiPolędwiczka wieprzowa z pieczarkami
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 1 polędwica wieprzowa (500-700 g)
  • po 250 g pieczarek i brązowych grzybów portobello
  • 3 szalotki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki mąki
  • pęczek koperku drobno posiekanego
  • przyprawy: sól, pieprz, pół łyżeczki tymianku

Przepis

  • Polędwicę opłukać i oczyścić z błon, a następnie pokroić na medaliony o grubości ok. 0,5 cm.
  • Lekko rozklepać je dłonią i każdy kawałek polędwiczki oprószyć solą i pieprzem.
  • Mięso odstawić do lodówki, a w międzyczasie oczyścić lub opłukać pieczarki i portobello. Pokroić na plasterki, a szalotkę w drobną kostkę. Łodygi selera również opłukać i obrać oraz pokroić na plasterki.
  • Rozgrzać patelnię i wyłożyć na nią masło z 1 łyżką oleju. Medaliony wyjąć z lodówki i oprószyć mąką, a następnie układać na rozgrzanym tłuszczu. Obsmażyć po minucie z każdej strony, aż będą złociste.
  • Zdjąć medaliony z patelni, a na ich miejsce wrzucić pieczarki z selerem. Smażyć około 10 minut na dużym ogniu, pod koniec dodać szalotki i tymianek.
  • Gdy woda odparuje, a pieczarki i cebula staną się rumiane, na patelnię włożyć polędwiczki i zalać je winem.
  • Odparować wino, a w międzyczasie rozprowadzić kremówkę z niewielką ilością płynu z patelni i dodać do polędwiczek.
  • Przykryć pokrywką i dusić przez kilka minut. Następnie zdjąć patelnię z ognia, a całe danie posypać koperkiem. Można doprawić do smaku solą i pieprzem, jeśli jest taka konieczność.

Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami można podawać klasycznie z ziemniakami lub kopytkami albo wymieszać z makaronem typu casarecce, kokardki lub penne. Świetnie będą smakować także z kaszą gryczaną niepaloną lub kaszą jaglaną, a ostatecznie także i z ryżem.
Koperek można zastąpić natką pietruszki, a w wersji z makaronem warto obsypać danie listkami świeżego oregano.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast