Trwa ładowanie...
d1bjxpi
20-11-2020 11:53

Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami

Przepis

Polędwica to najsmaczniejsze mięso wieprzowe – jest chude, miękkie i świetnie nadaje się do krótkiego duszenia. Dobrze komponuje się niemal ze wszystkimi dodatkami, jednak dziś przepis na siłę prostoty, czyli polędwiczki wieprzowe z pieczarkami.

d1bjxpi
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 1 polędwica wieprzowa (500-700 g)
  • po 250 g pieczarek i brązowych grzybów portobello
  • 3 szalotki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki mąki
  • pęczek koperku drobno posiekanego
  • przyprawy: sól, pieprz, pół łyżeczki tymianku
Przepis
  • Polędwicę opłukać i oczyścić z błon, a następnie pokroić na medaliony o grubości ok. 0,5 cm.
  • Lekko rozklepać je dłonią i każdy kawałek polędwiczki oprószyć solą i pieprzem.
  • Mięso odstawić do lodówki, a w międzyczasie oczyścić lub opłukać pieczarki i portobello. Pokroić na plasterki, a szalotkę w drobną kostkę. Łodygi selera również opłukać i obrać oraz pokroić na plasterki.
  • Rozgrzać patelnię i wyłożyć na nią masło z 1 łyżką oleju. Medaliony wyjąć z lodówki i oprószyć mąką, a następnie układać na rozgrzanym tłuszczu. Obsmażyć po minucie z każdej strony, aż będą złociste.
  • Zdjąć medaliony z patelni, a na ich miejsce wrzucić pieczarki z selerem. Smażyć około 10 minut na dużym ogniu, pod koniec dodać szalotki i tymianek.
  • Gdy woda odparuje, a pieczarki i cebula staną się rumiane, na patelnię włożyć polędwiczki i zalać je winem.
  • Odparować wino, a w międzyczasie rozprowadzić kremówkę z niewielką ilością płynu z patelni i dodać do polędwiczek.
  • Przykryć pokrywką i dusić przez kilka minut. Następnie zdjąć patelnię z ognia, a całe danie posypać koperkiem. Można doprawić do smaku solą i pieprzem, jeśli jest taka konieczność.

Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami można podawać klasycznie z ziemniakami lub kopytkami albo wymieszać z makaronem typu casarecce, kokardki lub penne. Świetnie będą smakować także z kaszą gryczaną niepaloną lub kaszą jaglaną, a ostatecznie także i z ryżem.
Koperek można zastąpić natką pietruszki, a w wersji z makaronem warto obsypać danie listkami świeżego oregano.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl​​​​​​​​:external}​​​​​​​

Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1bjxpi
d1bjxpi
d1bjxpi
d1bjxpi
Więcej tematów
d1bjxpi

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj