Trwa ładowanie...
d1g78ng

Bieszczadzkie fuczki z sosem pieczarkowym. Prosty przepis na regionalny specjał

Przepis

Co kryje się pod tajemniczą nazwą "fuczki"? Są to placuszki z kiszonej kapusty, niezwykle popularne na Podkarpaciu. Możecie ich spróbować w regionalnych karczmach, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je w swojej kuchni. Przepis jest bardzo prosty, a składniki łatwo dostępne. Przepis z bloga "Gotuj ze mną".

d1g78ng
2.0
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Gotuj ze mną
Źródło: Gotuj ze mną
Składniki

Placki:

Sos:

  • 250 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • cebula
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
Przepis
  • Cebulę posiekać wrzucić na rozgrzany olej, zeszklić. Dodać pokrojone pieczarki i dusić do miękkości. Kilka łyżek powstałego sosu odłożyć do miseczki, dodać śmietanę, wymieszać i wlać do pieczarek.
  • Doprawić solą i pieprzem, posypać posiekaną pietruszką.
  • Kapustę odsączyć, posiekać. Wymieszać mąkę z jajkiem, wodą oraz pokrojoną kapustą. Doprawić solą, pieprzem, kminkiem, dokładnie połączyć.
  • Na rozgrzanym oleju smażyć niewielkie placki, na złoty kolor z każdej strony. Gotowe układać na talerzu, polać sosem pieczarkowym i posypać natką pietruszki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Bieszczadzkie fuczki z sosem pieczarkowym. Prosty przepis na regionalny specjał
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
4
Share
d1g78ng
d1g78ng
d1g78ng
d1g78ng
d1g78ng
Więcej tematów
d1g78ng