Bieszczadzkie fuczki z sosem pieczarkowym. Prosty przepis na regionalny specjał
Co kryje się pod tajemniczą nazwą "fuczki"? Są to placuszki z kiszonej kapusty, niezwykle popularne na Podkarpaciu. Możecie ich spróbować w regionalnych karczmach, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je w swojej kuchni. Przepis jest bardzo prosty, a składniki łatwo dostępne. Przepis z bloga "Gotuj ze mną".
Alina Jasińska
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Placki:
- 350 g kiszonej kapusty
- 200 g mąki pszennej
- 150 g wody
- 1 jajko
- kminek
Sos:
- 250 g pieczarek pokrojonych w plasterki
- cebula
- 200 g kwaśnej śmietany
- natka pietruszki
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Przepis
- Cebulę posiekać wrzucić na rozgrzany olej, zeszklić. Dodać pokrojone pieczarki i dusić do miękkości. Kilka łyżek powstałego sosu odłożyć do miseczki, dodać śmietanę, wymieszać i wlać do pieczarek.
- Doprawić solą i pieprzem, posypać posiekaną pietruszką.
- Kapustę odsączyć, posiekać. Wymieszać mąkę z jajkiem, wodą oraz pokrojoną kapustą. Doprawić solą, pieprzem, kminkiem, dokładnie połączyć.
- Na rozgrzanym oleju smażyć niewielkie placki, na złoty kolor z każdej strony. Gotowe układać na talerzu, polać sosem pieczarkowym i posypać natką pietruszki.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl