Najlepszy sos pieczarkowy. Do makaronu, mięsa, ziemniaków

Przygotowanie sosu pieczarkowego jest banalnie proste. Potrzebujemy pieczarek, świeżych, jędrnych i pozbawionych ciemnych nalotów. Najlepiej sprawdzają się grzyby o niewielkich kapeluszach. Sos pieczarkowy doskonale pasuje do pieczonych mięs i kotletów mielonych.

Najlepszy sos pieczarkowy. Do makaronu, mięsa, ziemniakówNajlepszy sos pieczarkowy. Do makaronu, mięsa, ziemniaków
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1,5 szklanki bulionu
  • 200 ml śmietany (najlepiej 18 proc. słodkiej)
  • 200 g pieczarek
  • masło klarowane
  • 1 cebula
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mąki
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Przepis

  • Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na maśle.
  • Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokroić, dodać do pieczarek i podsmażyć.
  • Na drugiej patelni rozgrzać 2 łyżki masła, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc i rozprowadzić zimnym wywarem, szybko mieszając trzepaczką i gotować około 10 min. na małym ogniu, często mieszając.
  • Pod koniec gotowania dodać pieczarki. Śmietanę wymieszać z żółtkiem, wlewać powoli do sosu, szybko mieszając trzepaczką.
  • Doprawić i dodać posiekaną natkę pietruszki. Sos można podawać z makaronem jak i z ziemniaczkami.
Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀