Trwa ładowanie...
dm457zh
04-03-2022 10:58

Najlepszy sos pieczarkowy. Do makaronu, mięsa, ziemniaków

Przepis

Przygotowanie sosu pieczarkowego jest banalnie proste. Potrzebujemy pieczarek, świeżych, jędrnych i pozbawionych ciemnych nalotów. Najlepiej sprawdzają się grzyby o niewielkich kapeluszach. Sos pieczarkowy doskonale pasuje do pieczonych mięs i kotletów mielonych.

dm457zh
3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 1,5 szklanki bulionu
  • 200 ml śmietany (najlepiej 18 proc. słodkiej)
  • 200 g pieczarek
  • masło klarowane
  • 1 cebula
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mąki
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
Przepis
  • Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na maśle.
  • Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokroić, dodać do pieczarek i podsmażyć.
  • Na drugiej patelni rozgrzać 2 łyżki masła, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc i rozprowadzić zimnym wywarem, szybko mieszając trzepaczką i gotować około 10 min. na małym ogniu, często mieszając.
  • Pod koniec gotowania dodać pieczarki. Śmietanę wymieszać z żółtkiem, wlewać powoli do sosu, szybko mieszając trzepaczką.
  • Doprawić i dodać posiekaną natkę pietruszki. Sos można podawać z makaronem jak i z ziemniaczkami.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Najlepszy sos pieczarkowy. Do makaronu, mięsa, ziemniaków
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dm457zh
dm457zh
dm457zh
dm457zh
Więcej tematów
dm457zh