Sezon na śliwki! Jakie mają właściwości i co można z nich zrobić?

W sierpniu możemy cieszyć się smakiem świeżych śliwek. Warto po nie sięgać z wielu powodów. Smakują doskonale, a co więcej można z nich zrobić różne przetwory oraz to, co kochają wszyscy miłośnicy słodkości - ciasta!

Ewa Wachowicz podpowiada, jak wykorzystać śliwki w kuchni
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne
Ewa Wachowicz

Dlaczego warto włączyć śliwki do swojej diety?

… nie, nie tylko ze względu na smak! Musicie zdawać sobie sprawę z tego, że posiadają one wiele cennych składników. Śliwki, bez względu na gatunek, posiadają szereg wartości odżywczych. Są bogate w witaminę C, P oraz witaminy z grupy B. Oprócz tego: potas, magnez, żelazo i wapń.

W jaki sposób wpływają one na nasz organizm? Działają kojąco na układ nerwowy (polecane są między innymi osobom, które mają zszargane nerwy). Śliwki mają też korzystny wpływ na układ trawienny. Do swojej diety powinny je włączyć osoby, które mają problemy z zaparciami. Ich spożywanie (przede wszystkim węgierek oraz renklod) zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory jelita grubego. Po śliwki powinny też sięgać kobiety, które chcą cieszyć się zdrową i piękną cerą. Dlaczego? Ponieważ te owoce spowalniają procesy starzenia się skóry.

Śliwki śliwkom nierówne. Czy suszone śliwki są równie zdrowe?

Jeśli chodzi o śliwki, to istnieje bardzo wiele różnych odmian. Niektóre warto jeść na surowo, inne, jak na przykład mirabelki, nadają się głównie do robienia przetworów. Owoce te dzieli się ze względu na wielkość, kształt oraz odmiany deserowe. Przykładowo z renklody zielonej i węgierki można stworzyć wyśmienite, kulinarne “cudeńka” - chyba każdy uwielbia dżemy, powidła, kompoty czy soki.

Zobacz też: Śliwki - dlaczego warto je jeść?

Popularne są też śliwki suszone. Wiele osób dyskutuje jednak na temat, czy są one aby na pewno zdrowe. Należy wiedzieć, że zawierają one więcej witaminy A oraz błonnika, niż te surowe. Nietrudno domyślić się jednak, że są bardzo słodkie i mają znacznie więcej kalorii. Nie powinny być więc jedzone w nadmiarze przez osoby, które mają cukrzycę.

Ciasta, ciasteczka, babeczki...

Śliwki to doskonały dodatek do słodkich wypieków. Różnego rodzaju ciasta z ich dodatkiem smakują po prostu znakomicie. Zwłaszcza, gdy sezon w pełni i możemy zerwać owoce z własnego ogrodu albo też kupić od sprawdzonego dostawcy. Gorąco polecam wam poniższy przepis na ciasto z ich dodatkiem. Gwarantuję, że ten wypiek przypadnie wam do gustu.

Tak naprawdę śliwki można jednak wykorzystywać nie tylko do potraw “na słodko”. Ciekawie komponują się również z tymi wytrawnymi. Schab z ich dodatkiem smakuje doskonale. Warto też stworzyć sosy na ich bazie, bo podkreślają smak mięsa. Dodawać je również także do sałatek. Zarówno tych owocowych, jak i bardziej “konkretnych”.

Poniżej znajdziecie przepis na ciasto francuskie z rosterem śliwkowym!

Obraz
© Archiwum prywatne

Niezbędne składniki:

  • mrożone ciasto francuskie
  • 800 g śliwek
  • białe wytrawne wino
  • 5 łyżek cukru
  • 3 sztuk goździków
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka masła
  • mąka do podsypania
  • płatki migdałowe

Przygotowanie: ciasto francuskie rozmrozić, rozwinąć i rozwałkować. Jeśli zacznie się lepić, podsypać mąką. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformować brzegi lub odkroić nadmiar ciasta i wykleić nim boki placka. Pozbawione pestek śliwki przesmażyć na odrobinie zbrązowionego masła, dolać wino, posłodzić, dodać goździki i cynamon. Dokładnie wymieszać, po czym dusić tak długo, aż owoce zaczną pływać w gęstym syropie. Śliwki odsączyć na łyżce cedzakowej i nałożyć na ciasto. Piec w temperaturze 200 st. C przez około 25 minut. Sos spod śliwek zredukować. Na talerzyku zrobić szlaczek z gęstego, śliwkowego syropu. Nałożyć kawałek ciasta. Udekorować płatkami migdałów - uprażonymi na suchej patelni.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny