Sezon na śliwki! Jakie mają właściwości i co można z nich zrobić?

W sierpniu możemy cieszyć się smakiem świeżych śliwek. Warto po nie sięgać z wielu powodów. Smakują doskonale, a co więcej można z nich zrobić różne przetwory oraz to, co kochają wszyscy miłośnicy słodkości - ciasta!

Ewa Wachowicz podpowiada, jak wykorzystać śliwki w kuchni
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne
Ewa Wachowicz

Dlaczego warto włączyć śliwki do swojej diety?

… nie, nie tylko ze względu na smak! Musicie zdawać sobie sprawę z tego, że posiadają one wiele cennych składników. Śliwki, bez względu na gatunek, posiadają szereg wartości odżywczych. Są bogate w witaminę C, P oraz witaminy z grupy B. Oprócz tego: potas, magnez, żelazo i wapń.

W jaki sposób wpływają one na nasz organizm? Działają kojąco na układ nerwowy (polecane są między innymi osobom, które mają zszargane nerwy). Śliwki mają też korzystny wpływ na układ trawienny. Do swojej diety powinny je włączyć osoby, które mają problemy z zaparciami. Ich spożywanie (przede wszystkim węgierek oraz renklod) zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory jelita grubego. Po śliwki powinny też sięgać kobiety, które chcą cieszyć się zdrową i piękną cerą. Dlaczego? Ponieważ te owoce spowalniają procesy starzenia się skóry.

Śliwki śliwkom nierówne. Czy suszone śliwki są równie zdrowe?

Jeśli chodzi o śliwki, to istnieje bardzo wiele różnych odmian. Niektóre warto jeść na surowo, inne, jak na przykład mirabelki, nadają się głównie do robienia przetworów. Owoce te dzieli się ze względu na wielkość, kształt oraz odmiany deserowe. Przykładowo z renklody zielonej i węgierki można stworzyć wyśmienite, kulinarne “cudeńka” - chyba każdy uwielbia dżemy, powidła, kompoty czy soki.

Zobacz też: Śliwki - dlaczego warto je jeść?

Popularne są też śliwki suszone. Wiele osób dyskutuje jednak na temat, czy są one aby na pewno zdrowe. Należy wiedzieć, że zawierają one więcej witaminy A oraz błonnika, niż te surowe. Nietrudno domyślić się jednak, że są bardzo słodkie i mają znacznie więcej kalorii. Nie powinny być więc jedzone w nadmiarze przez osoby, które mają cukrzycę.

Ciasta, ciasteczka, babeczki...

Śliwki to doskonały dodatek do słodkich wypieków. Różnego rodzaju ciasta z ich dodatkiem smakują po prostu znakomicie. Zwłaszcza, gdy sezon w pełni i możemy zerwać owoce z własnego ogrodu albo też kupić od sprawdzonego dostawcy. Gorąco polecam wam poniższy przepis na ciasto z ich dodatkiem. Gwarantuję, że ten wypiek przypadnie wam do gustu.

Tak naprawdę śliwki można jednak wykorzystywać nie tylko do potraw “na słodko”. Ciekawie komponują się również z tymi wytrawnymi. Schab z ich dodatkiem smakuje doskonale. Warto też stworzyć sosy na ich bazie, bo podkreślają smak mięsa. Dodawać je również także do sałatek. Zarówno tych owocowych, jak i bardziej “konkretnych”.

Poniżej znajdziecie przepis na ciasto francuskie z rosterem śliwkowym!

Obraz
© Archiwum prywatne

Niezbędne składniki:

  • mrożone ciasto francuskie
  • 800 g śliwek
  • białe wytrawne wino
  • 5 łyżek cukru
  • 3 sztuk goździków
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka masła
  • mąka do podsypania
  • płatki migdałowe

Przygotowanie: ciasto francuskie rozmrozić, rozwinąć i rozwałkować. Jeśli zacznie się lepić, podsypać mąką. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformować brzegi lub odkroić nadmiar ciasta i wykleić nim boki placka. Pozbawione pestek śliwki przesmażyć na odrobinie zbrązowionego masła, dolać wino, posłodzić, dodać goździki i cynamon. Dokładnie wymieszać, po czym dusić tak długo, aż owoce zaczną pływać w gęstym syropie. Śliwki odsączyć na łyżce cedzakowej i nałożyć na ciasto. Piec w temperaturze 200 st. C przez około 25 minut. Sos spod śliwek zredukować. Na talerzyku zrobić szlaczek z gęstego, śliwkowego syropu. Nałożyć kawałek ciasta. Udekorować płatkami migdałów - uprażonymi na suchej patelni.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯