Smażony ser. Czeska przystawka, w której się zakochasz
Smażony ser to na pewno nie jest przekąska dietetyczna, jednak ma rzesze fanów. Dlaczego? Bo rozpływające się w ustach, ciągnące kawałki pachnącego sera skrytego pod chrupiącą panierką smakują wybornie. Idealne na imprezę, jako zakąska do piwa, a także jako dodatek do obiadu.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj diety: |
- Ser do tej potrawy musi być mocno schłodzony – po pokrojeniu na plastry o grubości 1 cm można włożyć go na 15 minut do zamrażarki.
- Następnie na dużej patelni należy rozgrzać olej, a w międzyczasie plastry sera panierować w mące, roztrzepanym jajku z dodatkiem przyprawy i bułce tartej.
- Ser ułożyć na patelni na rozgrzanym oleju i smażyć na średnim ogniu przez 1-2 minuty z każdej strony, aż panierka stanie się złocista.
- Po zdjęciu z patelni ser osączać na papierowym ręczniku, a następnie podawać.
Świetnie smakuje jako dodatek do ziemniaków lub jako przystawka. Można podawać z zieloną sałatą lub ogórkiem kiszonym.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze