Trwa ładowanie...
d468dhp
oprac. Karolina Rozmus

Smażony ser. Czeska przystawka, w której się zakochasz

Przepis

Smażony ser to na pewno nie jest przekąska dietetyczna, jednak ma rzesze fanów. Dlaczego? Bo rozpływające się w ustach, ciągnące kawałki pachnącego sera skrytego pod chrupiącą panierką smakują wybornie. Idealne na imprezę, jako zakąska do piwa, a także jako dodatek do obiadu.

d468dhp
4.5
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj diety:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 400 g sera edamskiego (ewentualnie ementaler lub gouda) w kawałku
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mleka
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • przyprawy: pieprz mielony, słodka papryka, kminek mielony, szczypta soli
Przepis
  • Ser do tej potrawy musi być mocno schłodzony – po pokrojeniu na plastry o grubości 1 cm można włożyć go na 15 minut do zamrażarki.
  • Następnie na dużej patelni należy rozgrzać olej, a w międzyczasie plastry sera panierować w mące, roztrzepanym jajku z dodatkiem przyprawy i bułce tartej.
  • Ser ułożyć na patelni na rozgrzanym oleju i smażyć na średnim ogniu przez 1-2 minuty z każdej strony, aż panierka stanie się złocista.
  • Po zdjęciu z patelni ser osączać na papierowym ręczniku, a następnie podawać.

Świetnie smakuje jako dodatek do ziemniaków lub jako przystawka. Można podawać z zieloną sałatą lub ogórkiem kiszonym.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Smażony ser. Czeska przystawka, w której się zakochasz
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
Share
d468dhp

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d468dhp
d468dhp
d468dhp
d468dhp
Więcej tematów
d468dhp