Sałatka pieczarkowo-serowa z kukurydzą i sosem czosnkowym
Pieczarki i ser tworzą pyszny duet. Kropką nad i jest aromatyczny sos czosnkowy. "Sałatka smakuje naprawdę rewelacyjnie oraz doskonale sprawdzi się jako dodatek obiadowy lub samoistna przekąska.
Sos czosnkowy podkreśla smak całości, lecz jeśli użyjecie samego majonezu - też będzie pysznie" radzi autorka bloga "Di bloguje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 1 kg pieczarek
- 200 g żółtego sera
- 1 puszka kukurydzy
- 1 por (biała część; średni)
Sos:
4-5 łyżek majonezu
4-5 łyżek jogurtu naturalnego
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Pieczarki ugotować w osolonej wodzie i po ostudzeniu pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy, pora pokroić w krążki, a ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Przygotować sos: majonez połączyć z jogurtem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami. Wszystkie składniki wymieszać z sosem oraz ewentualnie doprawić do smaku. Gotową sałatkę przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze