6 pomysłów na pieczarki. Niedrogo i pysznie
Zapiekanka chlebowa z pieczarkami
Grzyby te dostaniemy w każdym sklepie, na bazarku czy dyskoncie. Warto docenić ich smak i przygotować pyszne, a zarazem proste dania.
Grzyby te dostaniemy w każdym sklepie i na bazarku. Warto docenić ich smak i przygotować pyszne, a zarazem proste dania. W ofercie znajdziemy białe i brązowe pieczarki - im ciemniejszy kolor, tym bardziej intensywny smak grzybów. Kupując pieczarki najlepiej wybierać te sprzedawane luzem lub w papierowych opakowaniach - w pudełkach przykryte folią mogą się zaparzać i stracić właściwości oraz smak. Świeże pieczarki powinny mieć nieuszkodzony, zamknięty kapelusz oraz lekko wilgotną, napiętą skórkę. Jeśli okaz ma ciemne, suche miejsca to znak, że stracił wilgoć i może być nieświeży. Przed podaniem pieczarki oczyszczamy delikatnie szczoteczką, odcinając końcówkę trzonu. Nie poleca się ich moczenia, bo gdy nabiorą wody, stają się gumowate. A oto, co ciekawego można zrobić z pieczarek. Na początek aromatyczna zapiekanka.
*Składniki (na 2 porcje): *4 grube kromki chleba, 8 średniej wielkości pieczarek, 1 średnia cebula, 200 g śmietany 18 proc., 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka masła klarowanego + trochę do nasmarowania formy, 150 g startego sera żółtego, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: cebulę obrać i posiekać, pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Oba produkty podsmażyć na maśle klarowanym. Chleb pokroić w grubą kostkę. Śmietanę połączyć z połową sera, pietruszką i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać pieczarki z cebulą, chleb i wszystko wymieszać. Nałożyć do natłuszczonych naczyń żaroodpornych (dwóch mniejszych lub jednego większego). Piec 30 minut w 180 stopniach C - na 10 minut przed końcem danie posypać resztą sera żółtego. Podawać na ciepło.