6 pomysłów na pieczarki. Niedrogo i pysznie
Grzyby te dostaniemy w każdym sklepie, na bazarku czy dyskoncie. Warto docenić ich smak i przygotować pyszne, a zarazem proste dania.
Zapiekanka chlebowa z pieczarkami
Grzyby te dostaniemy w każdym sklepie i na bazarku. Warto docenić ich smak i przygotować pyszne, a zarazem proste dania. W ofercie znajdziemy białe i brązowe pieczarki - im ciemniejszy kolor, tym bardziej intensywny smak grzybów. Kupując pieczarki najlepiej wybierać te sprzedawane luzem lub w papierowych opakowaniach - w pudełkach przykryte folią mogą się zaparzać i stracić właściwości oraz smak. Świeże pieczarki powinny mieć nieuszkodzony, zamknięty kapelusz oraz lekko wilgotną, napiętą skórkę. Jeśli okaz ma ciemne, suche miejsca to znak, że stracił wilgoć i może być nieświeży. Przed podaniem pieczarki oczyszczamy delikatnie szczoteczką, odcinając końcówkę trzonu. Nie poleca się ich moczenia, bo gdy nabiorą wody, stają się gumowate. A oto, co ciekawego można zrobić z pieczarek. Na początek aromatyczna zapiekanka.
*Składniki (na 2 porcje): *4 grube kromki chleba, 8 średniej wielkości pieczarek, 1 średnia cebula, 200 g śmietany 18 proc., 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka masła klarowanego + trochę do nasmarowania formy, 150 g startego sera żółtego, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: cebulę obrać i posiekać, pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Oba produkty podsmażyć na maśle klarowanym. Chleb pokroić w grubą kostkę. Śmietanę połączyć z połową sera, pietruszką i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać pieczarki z cebulą, chleb i wszystko wymieszać. Nałożyć do natłuszczonych naczyń żaroodpornych (dwóch mniejszych lub jednego większego). Piec 30 minut w 180 stopniach C - na 10 minut przed końcem danie posypać resztą sera żółtego. Podawać na ciepło.
Zupa pieczarkowa
Składniki na 4 porcje: 1,5-2 l bulionu, 1 duża cebula, 500 g pieczarek, 2 korzenie pietruszki, 2-3 marchewki, kawałek selera, 2-3 ziemniaki, natka pietruszki, ok. 1/2 szklanki śmietany, kopiasta łyżka mąki, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, 2 łyżki masła.
Przygotowanie: pieczarki oczyścić i pokroić w mniejsze kawałki lub w plasterki. Przesmażyć je chwilę na patelni, posolić i poddusić aż odparują część wody. Odstawić. Warzywa wraz z cebulą obrać i pokroić w dość drobną kostkę. W garnku podgrzać łyżkę masła, podsmażyć cebulę, a po chwili dodać pozostałe warzywa i przyprawy. Całość zalać domowym bulionem. Gotować pod przykryciem ok. 25 minut, po czym dodać pieczarki. Gotować na wolnym ogniu, aż warzywa zupełnie zmiękną. W kubeczku zahartować śmietanę niewielką ilością zupy, wymieszać dokładnie z łyżką mąki. Pod koniec gotowania dodać powoli do zupy. Podawać posypaną natką pietruszki.
Pieczarki panierowane
Składniki: 8 dużych pieczarek, olej do smażenia, sól i pieprz do smaku. Panierka: 2 jajka, 1 szklanka bułki tartej, 3/4 szklanki mąki pszennej.
Przygotowanie: pieczarki umyć (nie moczyć), obciąć nóżki, doprawić. Jajka "rozkłócić" w miseczce. Kapelusze panierować w mące, jajku, a następnie w tartej bułce. Smażyć na małym ogniu na rozgrzanym oleju do zrumienienia.
Makaron z sosem śmietanowo-pieczarkowym
Składniki na 2 porcje: 300 g makaronu penne, 250 g pieczarek, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 200 g śmietany 18 proc., ser żółty twardy, 2 łyżki oliwy, sól i pieprz do smaku.
*Przygotowanie: *makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć do momentu, gdy odparuje woda z pieczarek. Dolać śmietanę, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron odcedzić i połączyć z sosem, posypać startym serem.
Zapiekanki z pieczarkami
Składniki: 1 płat ciasta francuskiego, 5-6 pieczarek, oliwa z oliwek, 1 łyżka oregano, pieprz kolorowy do smaku, sól morska do smaku.
*Przygotowanie: *ciasto podzielić na prostokąty, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypać roztartym oregano. Oczyszczone pieczarki pokroić w plasterki, ułożyć na cieście francuskim. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piec ok. 25 minut. Gotowe doprawić, podawać z natką pietruszki. Dodatkowo można posypać startym parmezanem lub innym twardszym serem.
Faszerowane pieczarki
*Składniki: *6 sporych pieczarek, 4 plasterki surowego boczku, 1 cebula, 2 łyżki mascarpone, 2 łyżeczki sosu Worcester, 1 łyżeczka soli, szczypta pieprzu, 2 łyżki startego sera np. parmezanu, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
*Przygotowanie: *piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni C. Cebulę i boczek drobno posiekać. Pieczarki umyć i ostrożnie oddzielić nóżki od kapelusza. Nóżki pokroić w kosteczkę i odłożyć na bok. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę, boczek oraz posiekane nóżki pieczarek. Zdjąć z ognia, przełożyć do miski, dodać mascarpone, sól, pieprz i sos Worcester. Całość wymieszać i tak przygotowanym farszem napełnić nadzieniem kapelusze pieczarek. Wierzch posypać startym parmezanem. Pieczarki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 20-25 minut. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.