6 pomysłów na pieczarki. Niedrogo i pysznie

Grzyby te dostaniemy w każdym sklepie, na bazarku czy dyskoncie. Warto docenić ich smak i przygotować pyszne, a zarazem proste dania.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 6Zapiekanka chlebowa z pieczarkami

Obraz
© 123RF.COM

Grzyby te dostaniemy w każdym sklepie i na bazarku. Warto docenić ich smak i przygotować pyszne, a zarazem proste dania. W ofercie znajdziemy białe i brązowe pieczarki - im ciemniejszy kolor, tym bardziej intensywny smak grzybów. Kupując pieczarki najlepiej wybierać te sprzedawane luzem lub w papierowych opakowaniach - w pudełkach przykryte folią mogą się zaparzać i stracić właściwości oraz smak. Świeże pieczarki powinny mieć nieuszkodzony, zamknięty kapelusz oraz lekko wilgotną, napiętą skórkę. Jeśli okaz ma ciemne, suche miejsca to znak, że stracił wilgoć i może być nieświeży. Przed podaniem pieczarki oczyszczamy delikatnie szczoteczką, odcinając końcówkę trzonu. Nie poleca się ich moczenia, bo gdy nabiorą wody, stają się gumowate. A oto, co ciekawego można zrobić z pieczarek. Na początek aromatyczna zapiekanka.

*Składniki (na 2 porcje): *4 grube kromki chleba, 8 średniej wielkości pieczarek, 1 średnia cebula, 200 g śmietany 18 proc., 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka masła klarowanego + trochę do nasmarowania formy, 150 g startego sera żółtego, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: cebulę obrać i posiekać, pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Oba produkty podsmażyć na maśle klarowanym. Chleb pokroić w grubą kostkę. Śmietanę połączyć z połową sera, pietruszką i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać pieczarki z cebulą, chleb i wszystko wymieszać. Nałożyć do natłuszczonych naczyń żaroodpornych (dwóch mniejszych lub jednego większego). Piec 30 minut w 180 stopniach C - na 10 minut przed końcem danie posypać resztą sera żółtego. Podawać na ciepło.

/ 6Zupa pieczarkowa

Obraz
© 123RF.COM

Składniki na 4 porcje: 1,5-2 l bulionu, 1 duża cebula, 500 g pieczarek, 2 korzenie pietruszki, 2-3 marchewki, kawałek selera, 2-3 ziemniaki, natka pietruszki, ok. 1/2 szklanki śmietany, kopiasta łyżka mąki, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, 2 łyżki masła.

Przygotowanie: pieczarki oczyścić i pokroić w mniejsze kawałki lub w plasterki. Przesmażyć je chwilę na patelni, posolić i poddusić aż odparują część wody. Odstawić. Warzywa wraz z cebulą obrać i pokroić w dość drobną kostkę. W garnku podgrzać łyżkę masła, podsmażyć cebulę, a po chwili dodać pozostałe warzywa i przyprawy. Całość zalać domowym bulionem. Gotować pod przykryciem ok. 25 minut, po czym dodać pieczarki. Gotować na wolnym ogniu, aż warzywa zupełnie zmiękną. W kubeczku zahartować śmietanę niewielką ilością zupy, wymieszać dokładnie z łyżką mąki. Pod koniec gotowania dodać powoli do zupy. Podawać posypaną natką pietruszki.

/ 6Pieczarki panierowane

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 8 dużych pieczarek, olej do smażenia, sól i pieprz do smaku. Panierka: 2 jajka, 1 szklanka bułki tartej, 3/4 szklanki mąki pszennej.

Przygotowanie: pieczarki umyć (nie moczyć), obciąć nóżki, doprawić. Jajka "rozkłócić" w miseczce. Kapelusze panierować w mące, jajku, a następnie w tartej bułce. Smażyć na małym ogniu na rozgrzanym oleju do zrumienienia.

/ 6Makaron z sosem śmietanowo-pieczarkowym

Obraz
© 123RF.COM

Składniki na 2 porcje: 300 g makaronu penne, 250 g pieczarek, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 200 g śmietany 18 proc., ser żółty twardy, 2 łyżki oliwy, sól i pieprz do smaku.

*Przygotowanie: *makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć do momentu, gdy odparuje woda z pieczarek. Dolać śmietanę, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron odcedzić i połączyć z sosem, posypać startym serem.

/ 6Zapiekanki z pieczarkami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 płat ciasta francuskiego, 5-6 pieczarek, oliwa z oliwek, 1 łyżka oregano, pieprz kolorowy do smaku, sól morska do smaku.

*Przygotowanie: *ciasto podzielić na prostokąty, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypać roztartym oregano. Oczyszczone pieczarki pokroić w plasterki, ułożyć na cieście francuskim. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piec ok. 25 minut. Gotowe doprawić, podawać z natką pietruszki. Dodatkowo można posypać startym parmezanem lub innym twardszym serem.

/ 6Faszerowane pieczarki

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *6 sporych pieczarek, 4 plasterki surowego boczku, 1 cebula, 2 łyżki mascarpone, 2 łyżeczki sosu Worcester, 1 łyżeczka soli, szczypta pieprzu, 2 łyżki startego sera np. parmezanu, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

*Przygotowanie: *piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni C. Cebulę i boczek drobno posiekać. Pieczarki umyć i ostrożnie oddzielić nóżki od kapelusza. Nóżki pokroić w kosteczkę i odłożyć na bok. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę, boczek oraz posiekane nóżki pieczarek. Zdjąć z ognia, przełożyć do miski, dodać mascarpone, sól, pieprz i sos Worcester. Całość wymieszać i tak przygotowanym farszem napełnić nadzieniem kapelusze pieczarek. Wierzch posypać startym parmezanem. Pieczarki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 20-25 minut. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Wybrane dla Ciebie
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato