Roślinny dwuwarstwowy deser
Moda na zdrowe słodycze opanowała polskie kuchnie. Chętnie robimy popularne słodkości, ale w zmienionej wersji bez białego cukru czy ulepszaczy. Doskonałym przykładem są smakołyki ze strony "Szczęśliwi bez cukru". Tym razem na talerzach pojawił się dwuwarstwowy przysmak w wersji fit.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
Masa czekoladowa:
- 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml),
- 2 łyżki kakao,
- 3-4 łyżki ksylitolu,
- szczypta cynamonu,
- szczypta soli,
- 2 łyżeczki agaru.
Masa kokosowa:
- 1 puszka mleczka kokosowego (500 ml),
- 100 ml mleka roślinnego,
- 4 łyżki nasion chia (szałwii hiszpańskiej),
- 2-3 łyżki ksylitolu,
- 1 olejek waniliowy,
- 1,5 łyżeczki agaru.
Do jednego garnka wrzucić wszystkie składniki na masę czekoladową, pomijając agar. Całość podgrzewać, jednocześnie mieszając. Kiedy się zagotuje, dodać agar i gotować przez ok. 10 minut, dokładnie mieszając.
Do drugiego garnka wrzucić wszystkie składniki na masę śmietankową, z wyjątkiem agaru. Znowu podgrzewać i mieszać, dodać agar w momencie zagotowania się, a następnie gotować przez ok. 10 minut, mieszając powstałą masę.
Na spód przygotowanej blaszki wylać połowę masy czekoladowej i wstawić do lodówki na 5-10 min, aby stężała. Następnie wylać na nią masę kokosową i znowu wstawić do lodówki na 10-15 minut. Potem wylać na wierzch pozostałą część masy czekoladowej i tym razem wstawić do lodówki na ok. 3 godziny. Po tym czasie deser można kroić na mniejsze kawałki i delektować się smakiem dzieciństwa, słodkim i jednocześnie zdrowym.
Zobacz także: słodkie i zdrowe babeczki marchewkowe
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze