WP

Roślinny dwuwarstwowy deser - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie www.szczesliwibezcukru.pl
Podziel się

Moda na zdrowe słodycze opanowała polskie kuchnie. Chętnie robimy popularne słodkości, ale w zmienionej wersji bez białego cukru czy ulepszaczy. Doskonałym przykładem są smakołyki ze strony "Szczęśliwi bez cukru". Tym razem na talerzach pojawił się dwuwarstwowy przysmak w wersji fit.

Składniki

Masa czekoladowa:

  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml),
  • 2 łyżki kakao,
  • 3-4 łyżki ksylitolu,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki agaru.

Masa kokosowa:

  • 1 puszka mleczka kokosowego (500 ml),
  • 100 ml mleka roślinnego,
  • 4 łyżki nasion chia (szałwii hiszpańskiej),
  • 2-3 łyżki ksylitolu,
  • 1 olejek waniliowy,
  • 1,5 łyżeczki agaru.
Przepis

Do jednego garnka wrzucić wszystkie składniki na masę czekoladową, pomijając agar. Całość podgrzewać, jednocześnie mieszając. Kiedy się zagotuje, dodać agar i gotować przez ok. 10 minut, dokładnie mieszając.

WP

Do drugiego garnka wrzucić wszystkie składniki na masę śmietankową, z wyjątkiem agaru. Znowu podgrzewać i mieszać, dodać agar w momencie zagotowania się, a następnie gotować przez ok. 10 minut, mieszając powstałą masę.

Na spód przygotowanej blaszki wylać połowę masy czekoladowej i wstawić do lodówki na 5-10 min, aby stężała. Następnie wylać na nią masę kokosową i znowu wstawić do lodówki na 10-15 minut. Potem wylać na wierzch pozostałą część masy czekoladowej i tym razem wstawić do lodówki na ok. 3 godziny. Po tym czasie deser można kroić na mniejsze kawałki i delektować się smakiem dzieciństwa, słodkim i jednocześnie zdrowym.
Zobacz także: słodkie i zdrowe babeczki marchewkowe

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP