Kremowe risotto z łososiem i podsuszonymi pomidorkami

Kremowe i delikatne risotto ze szparagami i dużą ilością świeżych ziół. Do tego samodzielnie przygotowane pomidorki podsuszone, które dodają nie tylko smaku, ale i koloru. Przepis z bloga "Moniki smakołyki".

Kremowe risotto z łososiem i podsuszonymi pomidorkamiKremowe risotto z łososiem i podsuszonymi pomidorkami
Monika Lemko

Składniki

  • 100 g łososia wędzonego
  • 200 g ryżu arborio (na risotto)
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 duża cebula dymka
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • garść cienkich zielonych szparagów
  • garść świeżego szpinaku
  • szczypiorek czosnkowy
  • świeży koperek
  • świeża zielona pietruszka
  • 1 duża łyżka masła
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu młotkowanego,
  • 20 g sera grana padano
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • sól do smaku
  • podsuszone pomidorki koktajlowe
  • cukier puder

Przepis

  • Pomidorki myjemy, kroimy na połowę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, oprószamy solą.
  • Odstawiamy na ok. 10 min, następnie przykrywamy na kilka sek. papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć z nadmiaru soku. Posypujemy je cukrem pudrem i czarnym pieprzem świeżo mielonym.
  • Podsuszamy w piekarniku, w temp. 130 st. C ok. 40 min, czas uzależniony jest od ich wielkości. Mają być wciąż elastyczne, dlatego nie rozgrzewajmy zbyt mocno piekarnika.
  • Trzeba od czasu do czasu otworzyć piekarnik i dać ujście parze lub suszyć przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Przygotowujemy warzywa:

  • Szparagi myjemy, nie obieramy, odrywamy tylko zdrewniałe końcówki. Wystarczy wygiąć szparaga i końcówka sama powinna się odłamać.
  • Przecinamy na 2-3 części. Jeśli mamy grube szparagi przekrawamy dodatkowo po długości.
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę, szczypiorek, koperek, zieloną pietruszkę siekamy.
  • Miąższ z awokado rozgniatamy za pomocą widelca i skrapiamy sokiem z cytryny.

Risotto:

  • W rondelku podgrzewany bulion i cały czas trzymamy na wolnym ogniu.
  • Na dużej patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, wsypujemy ryż i podsmażamy, 2-3 min. Ziarenka powinny być zrobić się szkliste.
  • Do ryżu wlewamy część gorącego bulionu, tylko tyle, żeby go przykrył, cały czas delikatnie mieszamy, do wchłonięcia. Stopniowo, chochelka po chochelce, dolewamy bulion.
  • Kiedy ryż będzie al dente, dodajemy rozgniecione awokado, szparagi, pieprz młotkowany, delikatnie mieszamy.
  • Kiedy ryż będzie idealny, zdejmujemy z ognia, dodajemy zioła, szpinak, startego sera, masło, doprawiamy pieprzem do smaku i delikatnie mieszamy.
  • Risotto podajemy z kawałkami łososia i pomidorkami. Dodatkowo posypujemy płatkami sera, pietruszką, koperkiem i szczypiorkiem czosnkowym.
Wybrane dla Ciebie
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟