WAŻNE
TERAZ

Dron nad budynkami rządowymi. Jest komunikat premiera

Kremowe risotto z łososiem i podsuszonymi pomidorkami

Kremowe i delikatne risotto ze szparagami i dużą ilością świeżych ziół. Do tego samodzielnie przygotowane pomidorki podsuszone, które dodają nie tylko smaku, ale i koloru. Przepis z bloga "Moniki smakołyki".

Kremowe risotto z łososiem i podsuszonymi pomidorkamiKremowe risotto z łososiem i podsuszonymi pomidorkami
Monika Lemko

Składniki

  • 100 g łososia wędzonego
  • 200 g ryżu arborio (na risotto)
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 duża cebula dymka
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • garść cienkich zielonych szparagów
  • garść świeżego szpinaku
  • szczypiorek czosnkowy
  • świeży koperek
  • świeża zielona pietruszka
  • 1 duża łyżka masła
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu młotkowanego,
  • 20 g sera grana padano
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • sól do smaku
  • podsuszone pomidorki koktajlowe
  • cukier puder

Przepis

  • Pomidorki myjemy, kroimy na połowę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, oprószamy solą.
  • Odstawiamy na ok. 10 min, następnie przykrywamy na kilka sek. papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć z nadmiaru soku. Posypujemy je cukrem pudrem i czarnym pieprzem świeżo mielonym.
  • Podsuszamy w piekarniku, w temp. 130 st. C ok. 40 min, czas uzależniony jest od ich wielkości. Mają być wciąż elastyczne, dlatego nie rozgrzewajmy zbyt mocno piekarnika.
  • Trzeba od czasu do czasu otworzyć piekarnik i dać ujście parze lub suszyć przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Przygotowujemy warzywa:

  • Szparagi myjemy, nie obieramy, odrywamy tylko zdrewniałe końcówki. Wystarczy wygiąć szparaga i końcówka sama powinna się odłamać.
  • Przecinamy na 2-3 części. Jeśli mamy grube szparagi przekrawamy dodatkowo po długości.
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę, szczypiorek, koperek, zieloną pietruszkę siekamy.
  • Miąższ z awokado rozgniatamy za pomocą widelca i skrapiamy sokiem z cytryny.

Risotto:

  • W rondelku podgrzewany bulion i cały czas trzymamy na wolnym ogniu.
  • Na dużej patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, wsypujemy ryż i podsmażamy, 2-3 min. Ziarenka powinny być zrobić się szkliste.
  • Do ryżu wlewamy część gorącego bulionu, tylko tyle, żeby go przykrył, cały czas delikatnie mieszamy, do wchłonięcia. Stopniowo, chochelka po chochelce, dolewamy bulion.
  • Kiedy ryż będzie al dente, dodajemy rozgniecione awokado, szparagi, pieprz młotkowany, delikatnie mieszamy.
  • Kiedy ryż będzie idealny, zdejmujemy z ognia, dodajemy zioła, szpinak, startego sera, masło, doprawiamy pieprzem do smaku i delikatnie mieszamy.
  • Risotto podajemy z kawałkami łososia i pomidorkami. Dodatkowo posypujemy płatkami sera, pietruszką, koperkiem i szczypiorkiem czosnkowym.

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary