Trwa ładowanie...
d3ldf6c
24-06-2021 12:32

Kremowe risotto z łososiem i podsuszonymi pomidorkami

Przepis

Kremowe i delikatne risotto ze szparagami i dużą ilością świeżych ziół. Do tego samodzielnie przygotowane pomidorki podsuszone, które dodają nie tylko smaku, ale i koloru. Przepis z bloga "Moniki smakołyki".

d3ldf6c
0.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 100 g łososia wędzonego
  • 200 g ryżu arborio (na risotto)
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 duża cebula dymka
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • garść cienkich zielonych szparagów
  • garść świeżego szpinaku
  • szczypiorek czosnkowy
  • świeży koperek
  • świeża zielona pietruszka
  • 1 duża łyżka masła
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu młotkowanego,
  • 20 g sera grana padano
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • sól do smaku
  • podsuszone pomidorki koktajlowe
  • cukier puder
Przepis
  • Pomidorki myjemy, kroimy na połowę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, oprószamy solą.
  • Odstawiamy na ok. 10 min, następnie przykrywamy na kilka sek. papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć z nadmiaru soku. Posypujemy je cukrem pudrem i czarnym pieprzem świeżo mielonym.
  • Podsuszamy w piekarniku, w temp. 130 st. C ok. 40 min, czas uzależniony jest od ich wielkości. Mają być wciąż elastyczne, dlatego nie rozgrzewajmy zbyt mocno piekarnika.
  • Trzeba od czasu do czasu otworzyć piekarnik i dać ujście parze lub suszyć przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Przygotowujemy warzywa:

  • Szparagi myjemy, nie obieramy, odrywamy tylko zdrewniałe końcówki. Wystarczy wygiąć szparaga i końcówka sama powinna się odłamać.
  • Przecinamy na 2-3 części. Jeśli mamy grube szparagi przekrawamy dodatkowo po długości.
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę, szczypiorek, koperek, zieloną pietruszkę siekamy.
  • Miąższ z awokado rozgniatamy za pomocą widelca i skrapiamy sokiem z cytryny.

Risotto:

  • W rondelku podgrzewany bulion i cały czas trzymamy na wolnym ogniu.
  • Na dużej patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, wsypujemy ryż i podsmażamy, 2-3 min. Ziarenka powinny być zrobić się szkliste.
  • Do ryżu wlewamy część gorącego bulionu, tylko tyle, żeby go przykrył, cały czas delikatnie mieszamy, do wchłonięcia. Stopniowo, chochelka po chochelce, dolewamy bulion.
  • Kiedy ryż będzie al dente, dodajemy rozgniecione awokado, szparagi, pieprz młotkowany, delikatnie mieszamy.
  • Kiedy ryż będzie idealny, zdejmujemy z ognia, dodajemy zioła, szpinak, startego sera, masło, doprawiamy pieprzem do smaku i delikatnie mieszamy.
  • Risotto podajemy z kawałkami łososia i pomidorkami. Dodatkowo posypujemy płatkami sera, pietruszką, koperkiem i szczypiorkiem czosnkowym.
Kremowe risotto z łososiem i podsuszonymi pomidorkami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ldf6c
d3ldf6c
d3ldf6c
d3ldf6c
Więcej tematów
d3ldf6c