Trwa ładowanie...
d3r1odi
17-02-2022 11:03

Risotto wegetariańskie ze złocistym kalafiorem

Przepis

Warzywne risotto to świetny sposób na obiad w duchu zero waste. Możecie wykorzystać produkty które akurat macie w swojej lodówce. Przepis z bloga "Moniki smakołyki".

d3r1odi
4.7
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Moniki Smakołyki
Źródło: Moniki Smakołyki
Składniki
  • 250 g ryżu na risotto arborio
  • 2 cebule dymki ze szczypiorkiem
  • 1 cebula czosnkowa ok. 100 g
  • 1 cebula różowa ok. 100 g
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 250 g selera naciowego
  • 1 l bulionu warzywnego
  • pęczek świeżej pietruszki
  • pęczek świeżego koperku
  • 1 łyżka masła
  • 30 g startego sera długo dojrzewającego np. grana padano
  • sól do smaku
  • pieprz czarny grubo mielony do smaku

Ponadto:

  • mały kalafior
  • olej rzepakowy cytryna z bazylią
  • sól, pieprz do smaku
  • kurkuma mielona
Przepis
  • W rondelku zagotowujemy bulion i trzymamy cały czas na małym ogniu.
  • Trzy rodzaje cebuli kroimy w drobną kostkę, a selera w plasterki.
  • Na dużej patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę, dodajemy ryż i całość podsmażamy, aby każde ziarenko dokładnie zostało obtoczone w oleju. Dodajemy selera naciowego, mieszamy i wlewamy część gorącego bulionu, tylko tyle, żeby ryż został przykryty.
  • Całość podgrzewamy, często mieszając, stopniowo, chochelka po chochelce (nie wszystko na raz) dolewamy gorący wywar.
  • Bulion dodajemy po chochelce stopniowo, na końcu ma całkowicie zostać wchłonięty przez ryż.
  • Kiedy ryż będzie al dente, zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy zimne masło, ser i delikatnie mieszamy.
  • Szczypiorek, zieloną pietruszkę i koperek siekamy, dodajemy do ryżu, delikatnie mieszamy, przykrywamy pokrywą, żeby wszystkie smaki się połączyły.
  • W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego smakowego cytryna bazylia, podsmażamy na nim pokrojonego na plastry kalafiora, którego oprószamy solą, kurkumą i pieprzem.
Risotto wegetariańskie ze złocistym kalafiorem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3r1odi
d3r1odi
d3r1odi
d3r1odi
Więcej tematów
d3r1odi

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj