Risotto wegetariańskie ze złocistym kalafiorem
Warzywne risotto to świetny sposób na obiad w duchu zero waste. Możecie wykorzystać produkty które akurat macie w swojej lodówce. Przepis z bloga "Moniki smakołyki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- 250 g ryżu na risotto arborio
- 2 cebule dymki ze szczypiorkiem
- 1 cebula czosnkowa ok. 100 g
- 1 cebula różowa ok. 100 g
- 60 ml oleju rzepakowego
- 250 g selera naciowego
- 1 l bulionu warzywnego
- pęczek świeżej pietruszki
- pęczek świeżego koperku
- 1 łyżka masła
- 30 g startego sera długo dojrzewającego np. grana padano
- sól do smaku
- pieprz czarny grubo mielony do smaku
Ponadto:
- mały kalafior
- olej rzepakowy cytryna z bazylią
- sól, pieprz do smaku
- kurkuma mielona
- W rondelku zagotowujemy bulion i trzymamy cały czas na małym ogniu.
- Trzy rodzaje cebuli kroimy w drobną kostkę, a selera w plasterki.
- Na dużej patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę, dodajemy ryż i całość podsmażamy, aby każde ziarenko dokładnie zostało obtoczone w oleju. Dodajemy selera naciowego, mieszamy i wlewamy część gorącego bulionu, tylko tyle, żeby ryż został przykryty.
- Całość podgrzewamy, często mieszając, stopniowo, chochelka po chochelce (nie wszystko na raz) dolewamy gorący wywar.
- Bulion dodajemy po chochelce stopniowo, na końcu ma całkowicie zostać wchłonięty przez ryż.
- Kiedy ryż będzie al dente, zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy zimne masło, ser i delikatnie mieszamy.
- Szczypiorek, zieloną pietruszkę i koperek siekamy, dodajemy do ryżu, delikatnie mieszamy, przykrywamy pokrywą, żeby wszystkie smaki się połączyły.
- W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego smakowego cytryna bazylia, podsmażamy na nim pokrojonego na plastry kalafiora, którego oprószamy solą, kurkumą i pieprzem.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze