Trwa ładowanie...
d2ycrvq
oprac. Katarzyna Gileta

Kalafior w chrupiącej panierce. Przygotujesz raz dwa

Przepis

Trudno uwierzyć, że kalafior może być aż tak smaczny. Najczęściej podajemy go z bułka tartą podsmażoną na maśle lub dodajemy go do zup. Jednak na tym nie kończą się możliwości wykorzystania kalafiora w kuchni. Usmażony w chrupiącej panierce stanie się świetną przekąską.

d2ycrvq
3.6
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 1 duży kalafior
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki bułki tartej
  • 60 ml oleju do smażenia
  • sól, pieprz do smaku
Przepis
  • Kalafiora dokładnie umyć i rozdzielić na mniejsze cząstki. Gotować w osolonej wodzie przez około 8 minut. Następnie odcedzić i pozostawić do wystygnięcia.
  • W jednej miseczce wymieszać jajka, a do drugiej wsypać bułkę tartą.
  • Ostudzone różyczki kalafiora moczyć w jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej.
  • Smażyć jak klasyczne kotlety schabowe, przez około 5 minut.
  • Podawać z sosem czosnkowym lub majonezowym.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kalafior w chrupiącej panierce. Przygotujesz raz dwa
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

8
1
Share
d2ycrvq
d2ycrvq
d2ycrvq
d2ycrvq
d2ycrvq
Więcej tematów
d2ycrvq