Trwa ładowanie...
d1ihzz5
d1ihzz5

Risotto z grzybami leśnymi. Pachnie tak, że trudno się oprzeć

Przepis

Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula", proponuje iście sezonowy obiad. Kremowe risotto z grzybami leśnymi.paulina użyła grzybów suszonych, ale równie dobrze możemy wykorzystać świeże. Smacznego!

2.3
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Risotto z grzybami leśnymi. Pachnie tak, że trudno się oprzeć
Składniki
  • garść suszonych grzybów (wcześniej namoczyć)
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 szklanka ryżu do risotto (np. Arborio)
  • natka pietruszka
  • 2 łyżki masła
  • bulion lub woda po moczeniu grzybów
Przepis
  • Cebulę i czosnek podsmażyć w rondlu na maśle. Grzyby pokroić w paski, dodać do cebuli i smażyć razem.
  • Następnie dodać ryż, smażyć, aż się ziarenka staną się szkliste. Partiami wlewać wodę lub bulion do momentu, aż ryż będzie miękki i powstanie gesty sos. Na końcu doprawić solą i pieprzem i podawać z natką pietruszki.

Zobacz też przepis na sałatkę gyros

Risotto z grzybami leśnymi. Pachnie tak, że trudno się oprzeć
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1
Share
d1ihzz5
d1ihzz5
d1ihzz5
d1ihzz5
Więcej tematów
d1ihzz5