Trwa ładowanie...
d281whs
24-09-2020 11:47

Przepyszne ciacho kokosowe z kremem ananasowym

Przepis

Macie ochotę na coś słodkiego? Może skusicie się na to obłędne ciacho kokosowe. Jest bardzo smaczne, wilgotne, i kremowe. Na wierzchu jest chrupiąca i lekka kokosowa beza. Wszystkie smaki wspaniale się łączą. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

d281whs
4.8
(18 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki

Biszkopt:

  • 3 duże jajka – osobno żółtka i białka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
  • 100 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 1 puszka ananasa w zalewie (puszka 565 g)
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 żółtka
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej

Kokosowa beza:

  • 4 białka
  • 200 g cukru kryształu
  • 150 g wiórków kokosowych

Do nasączenia:

  • 130 ml wody (część wody można zastąpić rumem lub likierem kokosowym)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru pudru
Przepis

Przygotujemy budyń do kremu:

  • Ananasa osączyć zachowując zalewę. Odmierzyć 250 ml zalewy, jeśli tyle nie będzie dolać wody do 250 ml. Zalewę przelać do rondelka, dodać cukier, postawić na ogniu i zagotować.
  • Do miski wlać mleko, dodać budyń, mąkę ziemniaczaną, żółtka i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Rozmieszany budyń z mąką wlać do gotującej się zalewy i ugotować dość gęsty budyń.
  • Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać go na małym ogniu mieszając przez około 1-2 minuty. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ma mieć temperaturę pokojową jak masło.

Biszkopt:

  • Piekarnik nastawić na 180 st. C na funkcji góra-dół.
  • Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier, cukier z prawdziwą wanilią i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na jajeczną masę, wymieszać dokładnie szpatułką na jednolite ciasto.
  • Ciasto przełożyć do blaszki 25cm x 30cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Piec przez około 20-25 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
  • Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia na około 10 minut. Po tym czasie wyjąć go z blaszki i blaszkę znów wyłożyć papierem do pieczenia.

Kokosowa beza:

  • Białka przełożyć do miski i ubić. Dodać cukier i ubijać jeszcze przez około 3-4 minuty. Następnie dodać wiórki kokosowe i wymieszać szpatułką do połączenia składników.
  • Kokosową bezę przełożyć do blaszki 25 cm x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i z wierzchu łyżką bezę trochę "ponaciągać", aby była nierówna.
  • Bezę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 170 st. C na funkcji góra-dół przez około 30 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika bezę odstawić do całkowitego ostudzenia.

Składanie ciasta:
Bezę wyjąć z blaszki.
Z biszkoptu zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki.
Z wierzchu biszkoptu odciąć przypieczoną skórkę i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki.
Składniki do nasączenia wymieszać i ponczem nasączyć biszkopt w blaszce, zużyć cały poncz.
Ananasa pokroić na kawałeczki.

Krem:

  • Do miski przełożyć masło i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty, aż będzie kremowe i jasne. Następnie w trzech partiach dodać ostudzony budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
  • Dodać pokrojonego ananasa i wymieszać szpatułką.
  • Gotowy krem wyłożyć na biszkopt w blaszce i wyrównać. Na wierzchu ułożyć bezę, delikatnie docisnąć.
  • Ciasto wstawić do lodówki na całą noc.
  • Dobrze schłodzone ciasto można wyjąć z blaszki i zdjąć papier do pieczenia.
Przepyszne ciacho kokosowe z kremem ananasowym
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

19
4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d281whs
d281whs
d281whs
d281whs
Więcej tematów
d281whs

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj