Trwa ładowanie...
d1b7c9l
d1b7c9l

Polędwiczki ze śliwkami

Przepis
4.7
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Zdjęcie
Składniki
  • 500 g polędwicy wieprzowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 450 g mrożonej mieszanki leczo
  • 1 łyżeczka kminku
  • ok. 8 śliwek (mogą być mrożone)
  • parę gałązek natki pietruszki
  • 200 ml czerwonego wina (wytrawnego lub półwytrawnego)
  • sól, pieprz do smaku
Przepis

Polędwiczki myjemy i osuszamy. Kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa.

Czosnek i cebulę obieramy. Czosnek drobno siekamy, a cebulę kroimy w krążki. Plastry polędwiczki układamy na talerzu warstwami, a każdą z nich przekładamy cebulą i czosnkiem oraz posypujemy kminkiem. Wkładamy do lodówki na godzinę lub dzień wcześniej na całą noc.

Śliwki myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki. Kroimy na połówki.

Na patelni rozgrzewamy olej. Porcjami smażymy mięso na rumiano z obu stron, a następnie przekładamy je do ciepłego piekarnika.

Na tłuszczu pozostałym po smażeniu polędwiczek szklimy cebulę z marynowania i czosnek. Dodajemy mieszankę leczo, mieszamy i smażymy przez ok. 4 minuty. Dodajemy śliwki i smażymy jeszcze 2 minuty. Dokładamy mięso i wlewamy wino. Dosypujemy pokrojoną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy ok. 10 minut na małym ogniu.

Danie podajemy z kluskami śląskimi lub ryżem.

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Polędwiczki ze śliwkami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
2
Share
d1b7c9l
d1b7c9l
d1b7c9l
d1b7c9l
d1b7c9l