Polędwiczki ze śliwkami
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 500 g polędwicy wieprzowej
- 1 ząbek czosnku
- 450 g mrożonej mieszanki leczo
- 1 łyżeczka kminku
- ok. 8 śliwek (mogą być mrożone)
- parę gałązek natki pietruszki
- 200 ml czerwonego wina (wytrawnego lub półwytrawnego)
- sól, pieprz do smaku
Polędwiczki myjemy i osuszamy. Kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa.
Czosnek i cebulę obieramy. Czosnek drobno siekamy, a cebulę kroimy w krążki. Plastry polędwiczki układamy na talerzu warstwami, a każdą z nich przekładamy cebulą i czosnkiem oraz posypujemy kminkiem. Wkładamy do lodówki na godzinę lub dzień wcześniej na całą noc.
Śliwki myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki. Kroimy na połówki.
Na patelni rozgrzewamy olej. Porcjami smażymy mięso na rumiano z obu stron, a następnie przekładamy je do ciepłego piekarnika.
Na tłuszczu pozostałym po smażeniu polędwiczek szklimy cebulę z marynowania i czosnek. Dodajemy mieszankę leczo, mieszamy i smażymy przez ok. 4 minuty. Dodajemy śliwki i smażymy jeszcze 2 minuty. Dokładamy mięso i wlewamy wino. Dosypujemy pokrojoną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy ok. 10 minut na małym ogniu.
Danie podajemy z kluskami śląskimi lub ryżem.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze